Spectacolul Lecția de Eugen Ionescu reluat la Teatrul Meridional din Lisabona

Succesul spectacolului prezentat în premieră la ediția 2016 a Festivalului Internațional de Teatru din Almada (8 iulie) și ulterior în cadrul stagiunii Teatrului Meridional din Lisabona, în perioada 13-31 iulie, a determinat reluarea acestuia și în 2017. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, cele 15 spectacole vor avea loc în perioada 22 februarie – 12 martie, de miercuri până sâmbătă la 21.30, iar duminica la ora 16.00.

Spectacolul Lecția de Eugen Ionescu este montat de regizorul portughez Miguel Seabra și interpretat de actorii Elsa Galvão, Miguel Seabra și Sara Barros Leitão.

Lecția este un text care, la început, dă impresia unei satire despre procesul de învațământ și acumulare de cunoștințe. Între timp, odată cu desfășurarea spectacolului, farsa se transformă într-o tragedie, care are doar aparent o dimensiune parodică.

Miguel Seabra este un regizor ale cărui spectacole au fost frecvent selecționate în cadrul FTA în calitate de „Spectacol Invitat“. Obișnuiește să pună în scenă texte care nu au fost scrise ca piese de teatru. În 2016 a decis să monteze una din piesele emblematice alte secolului XX: Lecția de Eugen Ionescu. Spectacolul este pentru Miguel Seabra un pretext de reflecție asupra educației și a rolului școlii și a profesorilor în secolul XXI, perioadă în care, în ultimii douăzeci de ani, au existat diverse propuneri pentru modificarea programelor școlare din învățământul public din Portugalia.