2017. február 16

Klaus Iohannis államfő kihirdette a költségvetési törvényt

Annak dacára, hogy szuperoptimistának nevezte a szociálliberális Grindeanu-kormány 2017. évi költségvetési törvényét, Klaus Iohannis államfő csütörtökön mégis kihirdette e jogszabályt, mivel – mint mondotta – az országnak szüksége van a büdzsére. Rövid sajtónyilatkozatában az államfő, egyebek mellett, úgy értékelte, hogy a költségvetési bevételeket a kormány túlbecsüli, hiszen az előző évhez képest 14 százalékos növekedéssel számol az idén, anélkül, hogy erre bármilyen magyarázattal szolgálna.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

NLP-közlemény

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Menstük meg Romániát (USR) szervezet törvény elfogadását szorgalmazta a szenátus vezetőségétől a 13. számú sürgösségi kormányrendelet elutasitására. Az ellenzék sajtóközleményében ismételten megemlitette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai vállalást tett a vitás rendelet eltörlésére. Mint a PNL megjegyzi, csütörtökön kérést nyújtott be a szenátushoz e kormányrendelet sürgösségi eljárással való napi rendre tűzéséért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

A szociáldemokraták megszavazzák a 13. számú sürgösségi kormányrendeletet elutasitó törvényt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselői megszavazzák  a 13. számú sürgösségi kormányrendeletet elutasitó törvényt, hogy megszűnjön minden lehetőség, amely helyet adna az értelmezésre, hangsúlyozta Liviu Dragnea pártelnök miután megbeszélést folytott a két parlamenti kamara jogi bizottságanak elnökeivel. Mint a Facebook közösségi oldalon közölt irásában megjegyezte, a 13-as rendeletet hatályon kivül helyezték és véleménye szerint ezzel e téma lezárult. A sürgösségi rendelet jelenleg a szenátus asztalán van. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Tiltzakoztak a szállitási minisztérium székháza előtt

A Román Vasúti Társaság (CFR) 200 alkalmazottja tiltakozott csütörtökön a szállitási minisztérium székháza előtt az állami vasúti társaságok nehéz helyzete miatt. A tiltakozók béremeléseket és befektetéseket követeltek a vasúti áru- és személyszállitás támogatásáért. Petre Trifu forgalmista, a CFR  craiovai regionális központjának alkalmazottja elmondta hogy a vasúthálózat számos eleme nagyon régi és évek óta nem volt megjavitva. A CFR Infrastruktúra, Áru- és Személyszállitó Társaságoknál mintegy 45 ezer ember dolgozik. Másrészt, a szállitásügyi minisztérium megkezdte a tárgyalásokat a vasúti szakszervezetekkel az új kollektiv munkaszerződésről lévén, hogy a jelenlegi szerződés érvényessége márciusban lejár.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Rozalia Gănciulescu