Premierul canadian, Justin Trudeau, s-a adresat Parlamentului European, la o zi după aprobarea CETA

Premierul canadian Justin Trudeau, a declarat că lumea întreagă are de câştigat dacă Uniunea Europeană este puternică, semnalând o abordare net diferită faţă de cea afişată de preşedintele american, Donald Trump. Justin Trudeau a declarat în Parlamentul European de la Strasbourg, că UE este un actor cheie în gestionarea provocărilor cu care se confruntă comunitatea internaţională. Discursul lui Trudeau, primul al unui premier canadian în Parlamentul European, a avut loc la o zi după ce parlamentarii de la Strasbourg au aprobat Acordul Comercial şi Economic Multilateral (CETA), dintre UE şi Canada.

„CETA nu este doar despre comerţ, importuri şi exporturi, despre profit. Acordul îşi propune să îmbunătăţească viaţa oamenilor”, a declarat Trudeau. Salutând prezenţa acestuia la Strasbourg, preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani, a declarat: „Canada şi Europa împărtăşesc o limbă comună, o istorie de prietenie şi o viziune comună de viitor. Împărtăşim aceeaşi viziune a unei lumi deschise şi a necesităţii de a colabora pentru a oferi răspunsuri concrete la problemele cetăţenilor noştri”.

Adresându-se îngrijorărilor conform cărora acordurile comerciale internaţionale ar aduce beneficii mai ales multinaţionalelor şi ar putea afecta locurile de muncă ale oamenilor, Trudeau a spus: „Comerţul trebuie să lucreze pentru oameni”. „Trăim într-o perioadă în care cei mai mulţi oameni se tem de faptul că actualul sistem aduce beneficii numai câtorva mai norocoşi din societate. Iar îngrijorarea lor este întemeiată. Această anxietate faţă de economie şi comerţ poate fi abordată numai dacă asigurăm un caracter cuprinzător al comerţului, astfel încât toată lumea să aibă de câştigat. Iar CETA oferă exact acest lucru”. Liderul canadian a subliniat că CETA va facilita comerţul şi crearea de locuri de muncă, permiţând, în acelaşi timp, guvernelor, să protejeze cetăţenii, mediul şi siguranţa alimentară, precum şi bunele practici în investiţii./mbrotacel/fcostea

BBC SERVICIUL MONDIAL, http://www.europarl.europa.eu – 15 februarie