Prima întâlnire între şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi noul secretar de stat american Rex Tillerson

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat că Statele Unite sunt gata să colaboreze cu Rusia, dacă vor fi găsite puncte comune de cooperare, însă a subliniat că Moscova trebuie să îşi respecte angajamentele cu privire la Ucraina. El s-a întâlnit la Bonn cu omologul său rus, Serghei Lavrov, cu care spune că a avut o întrevedere productivă. La fel spune şi ministrul rus de externe.

Corespondenţă de la Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi: În marja reuniunii ministeriale a Grupului G 20, care a început astăzi la Bonn, s-a desfăşurat prima întâlnire între şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov şi noul secretar de stat american, Rex Tillerson. Comentând pentru jurnaliştii ruşi această întâlnire, Serghei Lavrov a numit-o productivă, pragmatică, sinceră şi utilă.

Potrivit ministrului rus de externe, Moscova şi Washingtonul au confirmat că au interese comune şi care coincid în numeroase domenii, în primul rând în lupta împotriva terorismului, discuţia abordând cooperarea în reglementarea crizei siriene şi alte state din zonă, unde există problema terorismului, ca şi situaţiile din Afganistan şi Ucraina.

Statele Unite şi-au exprimat interesul să adere la eforturile în direcţia depăşirii acestor conflicte – a menţionat Lavrov – precizând că Rex Tillerson a exprimat disponibilitatea Washingtonului de a sprijini procesul de la Astana, consacrat reglementării crizei siriene. Serghei Lavrov a declarat, pe de altă parte, că toate problemele între două puteri mari, cum sunt Rusia şi Statele Unite, nu se vor putea rezolva niciodată, ambele însă înţelegând că în domeniile unde interesele lor coincid, trebuie mers înainte. După cum a subliniat Serghei Lavrov, Rex Tillerson a confirmat disponibilitatea exprimată de Donald Trump, în convorbirea telefonică cu Vladimir Putin, de a îmbunătăţi relaţiile ruso-americane. Lavrov a mai declarat că problema sancţiunilor nu a fost discutată şi că prima întâlnire dintre preşedinţii Putin şi Trump va avea loc atunci când vor decide cei doi lideri./lalexandrescu/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie