2017. február 17

Sorin Grindeanu miniszterelnök folytatja brüsszeli megbeszéléseit

Sorin Grindeanu miniszterelnök  brüsszeli megbeszéléseinek folytatásaként pénteken az Európai Bizottság és az Európa Tanács magas rangú tisztségviselőivel találkozik. A román kormányfő beszámol az európai lidereknek a jelenlegi romániai helyzetről, amelyet a bűntető-törvénykönyvek módositási kisérelete idézett elő. Donald Tuskkal, az Európa Tanács elnökével és Jean Claude Junkerrel, az Európai Bizottság elnökével sorra kerülő megbeszélések után a felek közös sajtóértekezletet tartanak. Ugyancsak pénteken, Sorin Grindeanu miniszterelnök Jirki Katainennel, az Európai Bizottság alelnökével találkozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)
Július elsejétől drágul a lakossági áramfogyasztás
Július elsejétől a lakossági áramfogyasztás valószinüleg 2%-al drágul a tözsdei árak növekedése miatt. A kormány csütörtökön határozatot fogadott el, mely szerint az erőművek gyűjtőtavaiból bizonyos mennyiségű vizet villamosenergia termelésre használnak fel,  közölte Nicolae Havrileţ, az Energiaágazatot Szabályozó Országos Hatóság (ANRE) elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)
A védelmi miniszter ismételten megerősitette Romána támogatását a terrorizmus leküzdése érdekében
Gabriel Leş védelmi miniszter ismételten megerősitette, hogy Románia támogatja a sziriai és az iraki helyzet rendezését segitő, valamint a terrorizmus globális szintű leküzdéséért erőfeszitéseket tevő nemzetközi közösséget.  Mint hozzáfűzte,  Románia vállalta, hogy az idén 50 szakemberrel vesz részt a Globális Koalició erőfeszitésében, akik segithetik az iraki biztonsági erők felkészitését és tanácsokkal való ellátását, tájékoztatott a védelmi minisztérium közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)
Az illegálisan működő hulladéklerakatok miatt Romániát beperelte az Európai Bizottság
Románia tett bizonyos lépéseket a szemétlerakatok működtetésében, de 68 lerakat még mindig nem felel meg a törvényes előirásoknak. Az Európai Bizottság törvényszék elé állitotta Romániát az illegálisan működő szemétlerakatok miatt, amelyek komoly kockázatot jelentenek az emberek egészségére és a környezetre nézve. A hulladékgazdálkodásra vonatkozó európai irányzatot 1999-ben helyezték hatályba. Romániának 2009-ig kellett volna bezárnia, illetve rehabilitálnia azokat a szemétlerakatokat, amelyek nem feleltek  meg az európai direktivának. Az emlitett 68 hulladéklerakat közül három Buzău megyében van. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)
Gyanúsítottként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség Temesvár jelenlegi és volt polgármesterét
Gyanúsítottként idézték be a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bukaresti székhelyére Nicolae Robut, Temesvár jelenlegi és Gheorghe Ciuhandut, a város volt polgármesterét pénteken, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsítanak államosított ingatlanok értékesítésével kapcsolatban. Mindkét politikus a kihallgatás után szabadlábon távozott. Az ügyben a városháza több más alacsonyabb rangú jelenlegi és volt tisztségviselője is érintett. A román média ügyészségi forrásokra hivatkozva arról számolt be: 1995 és 2005 között a temesvári városháza tisztségviselői a történelmi belvárosban található 968 államosított lakást adtak el törvénytelenül jelképes összegekért „befolyásos” személyeknek, mintegy 40 millió euróval károsítva meg az államot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.17)