Chiftele cu sos roşu şi cartofi piure

Să scriem organizat:

Chiftele:

500 grame carne de vită tocată

1 ceapă

2 ouă

2 felii de pâine

sare

Piure:

5-6 cartofi

200 ml lapte

100 grame unt

sare

Sos:

supă de carne cât să acopere chiftelele (aproximativ 1 litru)

500 ml bulion de roşii

1 lingură de făină

1 linguriţă de zahăr

1 linguriţă de unt

sare, piper, boia

DSCI3272Şi abia apoi să înşiruim reţeta cea gustoasă, săţioasă, bună de mâncat când afară e vijelie, învăţată din moşi strămoşi.

Chiftelele se fac precum chiftelele: se pun feliile de pâine la înmuiat în puţin lapte (doar miezul, nu şi coaja), se toacă ceapa mărunt şi se căleşte în ulei, ouăle se bat cu furculiţa şi apoi amestecăm bine carnea tocată, ceapa călită, pâinea înmuiată, ouăle şi puţină sare. Se formează chifteluţele care se prăjesc în ulei.

Nici cartofii piure nu sunt o noutate (cartofii tăiaţi cubuleţe, fierţi în apă, zdrobiţi cu furculiţa şi amestecaţi cu laptele şi untul)

Partea interesantă este că după ce sunt gata, chifteluţele se mai fierb în sos – se dau în clocot o dată. Iar sosul:

Chiftelele se aşează într-un vas mare peste care turnam supă de carne cât să le acopere. (în fine, dacă nu aveţi supă de carne merge şi cu apă… dar nu e la fel) Se pun la foc cât timp preparăm restul – peste făină se toarnă bulionul până se omogenizează amestecul, apoi se toarnă totul în vasul mare. Când se încălzeşte bine, adăugăm linguriţa de zahăr, untul pentru consistenţă, plus mirodeniile. Se dă, după cum am spus, o dată în clocot.

Chifteluţele cu sos se servesc în tandem cu cartofii piure. Cea mai plăcută parte este amestecatul, adică mermelitul – am pus poze atât înainte, când totul arată frumos, cât şi după, când totul este amestecat într-o veselie.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu