La Vatican, s-a încheiat o Conferinţă internaţională dedicată refugiaţilor

La Vatican, s-a încheiat o conferinţă internaţională dedicată refugiaţilor.
Reporter: Elena Postelnicu – Între tratamentul refugiaţilor din trecut şi cei de astăzi, pot fi identificate unele paralele, în special privind închiderea graniţelor, creşterea xenofobiei, utilizarea discursului umilitor şi dezumanizant – este ceea ce a subliniat ambasadorul Mihnea Constantinescu, preşedintele Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, în cadrul Conferinţei de la Vatican, idee repetată şi de ceilalţi participanţi. Din delegaţia ţării noastrem, a fost prezent la eveniment şi Adrian Cioflâncă, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.
Adrian Cioflâncă: Problema refugiaţilor, cum ştiţi bine, este extrem de actuală şi nu există o soluţie magică, de asta e important să ne uităm un pic în urmă, cum au gestionat statele această complicată problemă, în secolul 20.
Reporter: La Conferinţa de la Vatican, au participat peste 180 de experţi şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale implicate în problematica drepturilor omului şi sprijinul umanitar pentru refugiaţi, reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi asociaţii, dar şi ai Vaticanului. Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, profesorul Liviu-Petru Zăpîrţan aminteşte şi de contribuţia importantă a suveranului pontif care transmite frecvent mesaje de condamnare a actelor de discriminare.
Liviu-Petru Zăpîrţan: Este, probabil, unul dintre cei mai deschişi părinţi sfinţi ai Bisericii Catolice, spre problemele societăţii, spre viaţa reală a oamenilor şi, de aceea, multe dintre reacţiile lui nu sunt bine înţelese, dar este limpede că Papa Francisc a adus un aer proaspăt în Biserica Catolică.
Reporter: Conferinţa de la Vatican, dar şi acest an, din martie 2016, până în prezent, în care România a deţinut preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, constituie un adevărat succes – consideră profesorul Steven Kelts, de la Universitatea din Boston, consilier în cadrul alianţei.
Steven Kelts: Conferinţa a avut un mare succes, a reunit persoane de mare talent din întreaga Europă, din America, din nordul Americii, Canada şi a generat, cred eu, o mulţime de discuţii importante care privesc teme fundamentale. Preşedinţia României a fost una de mare succes. Fără a-l flata, aş vrea să spun că ambasadorul Constantinescu, preşedintele din acest an, a făcut o muncă remarcabilă, este un foarte bun diplomat şi ori de câte ori ne-am lovit de situaţii delicate, dificile, domnia sa a fost capabil, cu şarm şi curtoazie, împreună cu mine, să ducem la bun sfârşit ceea ce aveam de făcut. Pot spune că a fost una din cele mai eficiente şi de succes preşedinţii pe care le-am avut până acum./lalexandrescu/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 februarie