Declaraţii ale ministrului român de externe după conferinţa de securitate de la München

Ministrul de externe Teodor Meleşcanu a declarat la conferinţa de securitate de la München că reprezentanţii americani au dat un semnal clar că SUA va rămâne implicată în tot ce ţine de activitatea NATO. Ministrul Meleşcanu a precizat în exclusivitate pentru RRA că vicepreşedintele american Mike Pence a avut un mesaj mult mai pozitiv în ce priveşte colaborarea cu NATO, dar în acelaşi timp, unul mai reţinut în ceea ce priveşte UE. Teodor Meleşcanu s-a referit şi la politica americană faţă de Rusia, aşa cum a reieşit de la conferinţa de la München.
Teodor Meleşcanu: „În mod interesant, pe problema relaţiilor cu Rusia, referirile au fost foarte seci şi de caracter general. Nu a fost realmente o temă importantă. De altfel, destul de surprinzător că un forum de securitate ca acesta, de la München, în loc să discute despre probleme grave, cum e situaţia din Siria, cum e problema relaţiilor cu Rusia şi altele, s-a concentrat în cea mai mare măsură – trebuie să recunoaştem lucrul ăsta – pe relaţia transatlantică şi mai ales pe modul în care politica americană în materie de securitate va evolua în perioada următoare din punct de vedere concret”.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a declarat pentru Agenţia TASS că urmează să semnăm trei programe de cooperare cu Rusia, că va fi organizat un forum de afaceri româno-rus la Moscova în primăvară şi că în general, anticipează o colaborare mai bună între Moscova şi noul guvern. Dar noi avem de respectat sancţiunile europene împotriva Rusiei.
Teodor Meleşcanu: „Da, bineînţeles, numai că în limita sancţiunilor pe care le are UE, la care suntem şi noi parte, în mod evident că nu ne afectează cu nimic relaţiile culturale, ba dimpotrivă, ar trebui să le folosim foarte bine, iar despre dialogul nostru cu Rusia, el va fi un dialog pragmatic, într-adevăr şi constructiv, din punctul nostru de vedere, cu respectarea foarte clară a limitelor pe care le impune prezenţa noastră în cadrul NATO şi a UE”.
Aşadar, nu e vorba de încălzirea relaţiilor dintre România şi Rusia, aşa cum a sugerat ambasadorul rus.
Teodor Meleşcanu: „E vorba de o evoluţie pozitivă; a fost unul dintre obiectivele pe care mi le-am fixat la asumarea mandatului de ministru de externe”.
Conferinţa de la München, una dintre cele mai importante reuniuni din lume pe teme de securitate, a reunit timp de două zile 30 de miniştri ai apărării, 90 de parlamentari şi aproape 50 de miniştri de externe./opopescu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 februarie)