Camera Deputaţilor va dezbate şi vota OUG 13 şi OUG 14

Ordonanţa de urgenţă de modificare a Codurilor Penale şi cea care o abrogă urmează să fie dezbătute şi votate, astăzi, de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Senatul a respins, ieri, controversata Ordonanţă de Urgenţă 13. În timp ce liberalii au considerat demersul necesar, coaliţia guvernamentală, căreia i s-a alăturat PMP, a arătat că respingerea ordonanţei nu-şi mai avea rostul, întrucât Guvernul a abrogat-o între timp. Iulia Gherman a urmărit dezbaterile.
Reporter: Iulia Gherman – Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, a declarat în timpul dezbaterilor că Parlamentul, sub presiunea publică, a acceptat o procedură criticabilă, aceea de a respinge un act normativ abrogat printr-un alt document. Aceeaşi poziţie a fost exprimată şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a precizat că nu votează proiectul de lege prin care este respinsă Ordonanţa 13.
Călin Popescu Tăriceanu: Realitatea este că în România, în momentul de faţă, este o luptă de putere, care a fost mascată de această poveste, corupţie-anticorupţie. Este o luptă de putere între cei care sunt votaţi, care au legitimitatea votului democratic, şi în cealaltă parte – forţe politice oculte, instituţii care acţionează ocult şi care nu au niciun fel de legitimitate, dar vor cu orice preţ să-şi păstreze puterea pe care au câştigat-o în ultima vreme.
Reporter: PNL şi USR au susţinut că deşi actul normativ privind modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală este abrogat prin Ordonanţa 14, documentul trebuie supus votului şi în plenul Senatului şi al Camerei Deputaţilor, pentru că altfel nu se poate încheia parcursul său legislativ. Senatorul Alina Gorghiu a precizat că parlamentarii liberali vor elabora un proiect pentru transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale în Codurile Penale. Senatorii PMP s-au abţinut de la votul dat asupra Ordonanţei 13. Fostul şef al statului, Traian Băsescu, a declarta că respingerea ordonanţei nu rezolvă problemele din Codul Penal.
Traian Băsescu: Cine îşi va asuma responsabilitatea? Când vor fi atacuri ale inculpaţilor la Curtea Constituţională, atunci ne vom întâlni aici şi ne vom grăbi într-o noapte să substituim cu ceva articolul 297, abuzul în serviciu.
Reporter: Ordonanţele 13 şi 14 vor fi supuse astăzi votului din plenul Camerei Deputaţilor, vot care are, în cazul celor două documente, valoare decizională.
Realizator: Între timp, o nouă zi de manifestaţii pro şi contra Guvernului a avut loc în Capitală. La Piaţa Victoriei s-a cerut demisia Guvernului, dar şi a şefilor celor două Camere din Parlament, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea. În paralel, la Cotroceni s-au scandat lozinci împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. În mai multe oraşe din ţară au continuat protestele faţă de Guvernul Grindeanu./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 februarie