Creşterea economică a României a fost cea mai mare de după 2008, dar nu a fost distribuită uniform

Creşterea economică a României, de 4,8% anul trecut, a fost cea mai mare de după 2008, dar nu a fost distribuită uniform şi nu s-a reflectat şi în creşterea corespunzătoare a bunăstării oamenilor – a spus astăzi, la o dezbatere, Andrei Rădulescu, senior economist în sectorul bancar. Deocamdată, produsul intern brut pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, a ajuns abia la 45% din media zonei euro, iar la investiţiile pentru cercetare-dezvoltare şi educaţie, la indicatori pentru dezvoltarea viitoare, suntem pe ultimele locuri în Uniune. Reformele structurale sunt răspunsul, consideră economistul Andrei Rădulescu.
Andrei Rădulescu: „Ritmul reformelor structurale a încetinit în ultimii ani, ceea ce a contribuit la divergenţa între dinamica PIB şi evoluţia indicatorilor de dezvoltare. Această divergenţă generează costuri ridicate, atât pentru generaţia prezentă, cât şi pentru generaţia viitoare şi fără reforme permanente, România riscă deteriorarea competitivităţii internaţionale, evoluţia pe împrumut de la generaţiile viitoare şi ieşiri de capital financiar şi uman şi nu în ultimul rând, riscul este ca orice şoc economic simetric viitor să se transforme într-un şoc asimetric permanent pentru România”.
Alte procese care ar putea reduce discrepanţele dintre creşterea economică şi dezvoltare sunt îmbunătăţirea gradului de digitalizare sau informatizare şi a pregătirii forţei de muncă în direcţia cerinţelor pieţei – sunt idei enunţate astăzi, la o conferinţă pe teme economice, de la care ne-a transmis reporterul nostru Iulian Olescu./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 februarie)