Ecaterina Vrana – prima pictoriță din România prezentă cu o expoziție personală la Armory Show, cel mai mare târg de artă din spațiul nord-american

Institutul Cultural Român de la New York (ICRNY) salută prezența lucrărilor artistei plastice Ecaterina Vrana, la unul dintre cele mai importante târguri de artă modernă și contemporană din lume, intitulat The Armory Show, din New York (https://www.thearmoryshow.com/).

Lucrările  Ecaterinei Vrana vor fi reprezentante de către Mihai Nicodim, cel care deținător al galeriilor omonime din Los Angeles și București (http://www.nicodimgallery.com/).

Târgul Internațional de Artă Modernă și Contemporană Armory Show se va desfășura în perioada 1 – 5 martie 2017. Nicodim Gallery participă cu un stand propriu, la care vor fi expuse exclusiv picturi ale Ecaterinei Vrana, care, astfel, devine prima plasticiană din România invitată cu o expoziție personală la marele târg de artă din New York, într-o selecție specială “Armory Presents”.

Anterior, lucrările Ecaterinei Vrana au fost expuse la Los Angeles, la Nicodim Gallery, în perioada 4 iunie – 16 iulie 2016. Proiectul a fost realizat, în parteneriat, de către ICRNY și Nicodim Gallery. Ca urmare a succesului artistei române în spațiul nord-american, Nicodim Gallery a publicat primul catalog cu lucrări semnate de Ecaterina Vrana, ce a fost prezentat anul trecut la New York Art Book Fair (http://momaps1.org/nyabf/), desfășurat la cunoscutul MoMA PS1 (Museum of Modern Art PS1), în septembrie 2016. Nicodim Gallery a fost reprezentantă acolo – prin proprietarul galeriei – cu un stand generos. Tot atunci, Nicodim Galerry a expus cataloage cu lucrări de artă ale lui Ciprian Mureșan, dar și catalogul expoziției Omul Negru (cu lucrări de Adrian Ghenie, Ecaterina Vrana, Ciprian Mureșan, Daniel Albrigo, Will Boone, Mike Bouchet, BREYER P-ORRIDGE, Gunter Brus, Brian Butler, Church of Euthanasia, John Duncan, Damien Echols, Brock Enright, Bob Flanagan, John Wayne Gacy, Ed Gein, Douglas Gordon, John Houck, Jim Jones, Jamian Juliano-Villani, Ted Kaczynski, Daniel Keller, Mike Kelley, Marco Lavagetto, Lazaros, Lionel Maunz, Asger Kali Mason Ravnkilde Moulton, Alban Muja, Steven Parrino, Hamid Piccardo, Ana Prvacki, Jon Rafman, Sheree Rose, Sterling Ruby, Benja Sachau, Max Hooper Schneider, Richard Serra, Robert Therrien și Zhou Yilun).

Târgul Internațional de Artă Contemporană The Armory Show se va desfășura la New York, în perioada 1-5 martie 2017, la PIER 92 & Pier 94. Vor fi prezente peste 300 de galerii de artă, din 100 de orașe și de pe patru continente, reprezentând peste 80 de țări. În cele cinci zile ale târgului, vor fi expuși, în premieră nord-americană, aproximativ 200 de artiști plastici.

În aceeași perioadă, se va desfășura, în apropiere, la Pier 90, un alt important târg de artă contemporană, VOLTA NY, care este afiliat la The Armory Show și unde vor fi expuși doi artiști plastici români: Szilard Gaspar (reprezentat de Zorzini Gallery, din București) și Dan Voinea (repezentat de Slag Gallery, din Brooklyn, NY)

***

Deschisă în 2006, în Los Angeles, Nicodim Gallery a impus pe piața de artă din Statele Unite ale Americii artiști plastici români care, în prezent, se bucură de o considerabilă notorietate internațională: Adrian Ghenie, Șerban Savu, Ciprian Mureșan, Miklos Onucsan ș.a.

Prin activitatea expozițională, galeria a plasat lucrări semante de cei amintiți în importante colecții particulare și, de asemenea, în mari muzee americane: San Francisco Museum of Modern Art (SF MOMA), Hammer Museum, din Los Angeles, Museum of Contemporary Art, din Los Angeles (MOCA LA), Art Institute of Chicago, Illinois.

În 2009, Ciprian Mureșan, artist din portofoliul galeriei, a participat la prima trienală organizată de New Museum, în New York, intitulată “Younger Than Jesus”, curator fiind Massimiliano Gioni.

În 2011, aceeași galerie a participat la co-organizarea expoziției “Six Lines of Flight”, la San Francisco Museum of Modern Art (cu Adrian Ghenie și Ciprian Mureșan) și, de asemenea, a organizat prima expoziție personală muzeală a artistului Adrian Ghenie, la Museum of Contemporary Art Denver, Colorado, în 2012.

În mai 2015, Nicodim Gallery a găzduit cea de a treia expoziție personală a lui Adrian Ghenie, la Los Angeles, iar în 2016, a organizat expoziții personale ale artiștilor plastici români Ciprian Mureșan, Maxim Liulcă, Șerban Savu și Ecaterina Vrana.