Interviu cu ambasadorul Italiei la București, Diego Brasioli, la încheierea misiunii în Romania

 Schimburi comerciale bilaterale care au atins un nivel record de aproape 14 miliarde de euro în 2015, o dezvoltare exponențială a relațiilor culturale, precum și a dialogului politic între Roma și București: acestea sunt punctele esențiale care au marcat  misiunea Excelenței Sale, dl. Diego Brasioli, în calitate de ambasador al Italiei la București. Un mandat început în luna februarie a anului 2013, continuând o carieră diplomatică ce a debutat în 1986. Misiunile în Pakistan, Iordania, Liban, precum şi cea de consul la Los Angeles, în Statele Unite, au alternat cu activitatea desfăşurată la Ministerul Afacerilor Externe de la Roma, pe problematica Orientului Mijlociu şi Mediteranei,  precum şi în calitate de şef al Biroului care se ocupă de agenda politică a G8, antiterorism şi combaterea criminalităţii organizate. Din 2010 in 2012, dl. Brasioli a prezidat şi Comitetul Interministerial pentru Drepturile Omului. Decorat cu Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Comandor, ambasadorul Diego Brasioli a fost distins, chiar la încheierea misiunii în Romania, cu Ordinul San Gregorio Magno în grad de Comandor, conferit de Sanctitatea Sa, Papa Francisc.  Într-un interviu pentru Radio România, Diego Brasioli a rezumat experiența celor patru ani petrecuti în țara noastră, perioadă în care relațiile româno-italiene au cunoscut o remarcabilă consolidare. Diplomatul și-a exprimat aprecierea pentru fructuoasa colaborare cu Radio România și pentru proiectele editoriale promovate de serviciul public de la București, alături de Radio Rai și Radio Vaticana.

Diego Brasioli: “Din punctul de vedere al relațiilor bilaterale, a căror excelență a devenit deja tradiție, trebuie să spun că am atins un nivel poate fără precedent. În ceea ce privește schimburile economice, aș dori să amintesc faptul că în ultimii trei ani schimburile comerciale au crescut exponențial, apropiindu-se de 14 miliarde de euro în 2015, ceea ce a plasat Italia pe locul al II-lea în clasamentul partenerilor comerciali ai României, devenită o piață importantă pentru producătorii noștri. Printre oamenii de afaceri străini prezenți în țara dumneavoastră, cei italieni constituie cea mai consistentă prezență. În acești patru ani am asistat la o creștere constantă a numărului lor cu circa 10% în fiecare an. Această dezvoltare a relațiilor economice a fost însoțită de cea a raporturilor instituționale la cel mai înalt nivel, care au culminat cu vizita președintelui Klaus Iohannis în Italia și a șefului statului italian, Sergio Mattarella, la București. Nu întâmplător, în timpul vizitei președintelui Mattarella în Romania (în luna iunie a anului trecut – ndr), cei doi șefi de stat au inaugurat și un forum economic organizat de Ambasada Italiei, ICE – Agenția pentru promovarea în străinătate și internaționalizarea societăților italiene, alături de Confindustria și cu participarea Camerei de Comerț Italiene pentru România. A fost, deci, o muncă de echipă. Mandatul meu se încheie, dar echipa rămâne, și va continua proiectele care fuseseră deja începute și de predecesorii mei, tocmai pentru că am reușit să creăm un sistem care funcționează foarte bine. Relațiile culturale au cunoscut, la rândul lor, o dezvoltare remarcabilă, și doresc să amintesc proiectele pe care le-am organizat împreună cu Radio România. Regret că plec din această țară foarte frumoasă și interesantă, dar plec cu un sentiment de recunoștință pentru toate personalitățile române care ne-au fost alaturi. Din acest punct de vedere, doresc să mulțumesc în mod special Radio România, care a prezentat întotdeauna publicului inițiativele noastre, promovând unele de extrem interes, inclusiv în colaborare cu Radio Rai, deci un instrument de comunicare extraordinar. Radioul este foarte ascultat, este un prieten care mă însoțește de-a lungul zilei, ca pe foarte mulți dintre noi. Un lucru pe care l-am observat în acești patru ani – un semn de bunăstare dealtfel – este creșterea traficului rutier în București. Sigur, acest lucru înseamnă și mai mulți ascultători în mașină, așa încât cred că Radio România poate avea un mare sentiment de satisfacție din acest punct de vedere. Mulțumesc încă o dată Radio România pentru toate aceste lucruri.”

În timpul mandatului ambasadorului Diego Brasioli, Italia a deținut și președinția semestrială a Consiliului UE, în a doua jumătate a anului 2014, oferind celor două țări noi oportunități de colaborare, inclusiv la nivel european. Autoritățile de la București trebuie să valorifice cât mai bine entuziasmul pe care românii continuă să îl manifeste față de proiectul comunitar, consideră diplomatul italian.

Diego Brasioli:  “Este interesant că în România, inclusiv la ultimele alegeri, nu au apărut partide sau exponenți politici ai forțelor antieuropene. România este o țară care încă își păstrează entuziasmul pentru parcursul comunitar. Eu sunt ferm convins că, dacă guvernele, scena politică vor ști să traducă acest entuziasm, această încredere a populației în inițiative concrete inclusiv la nivel european, România va putea deveni una dintre țările care ar putea constitui un nucleu de forță refondatoare a Uniunii. Evident, în fața provocărilor cu care se confruntă, UE are nevoie de o relansare. În 2017 se împlinesc 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, care a instituit Comunitatea Economică Europeană: așa cum cele șase țări – BENELUX, Franța, Italia și Germania au reușit să creeze acea comunitate, tot așa, astăzi, un grup restrâns de state ar putea relansa integrarea, în fața altora mai sceptice. Cred că România poate juca cu adevărat un rol fundamental în acest proiect. Este nevoie de curaj pentru a-l face. Sunt convins că România va ști să exprime această aspirație în mod constructiv, așa cum a făcut întotdeauna la nivel european.”

De-a lungul celor patru ani petrecuți în România, ambasadorul Diego Brasioli a călătorit foarte mult prin țară. Diversitatea culturală este unul dintre aspectele care l-au impresionat cel mai mult.

Diego Brasioli:  “Este o țară cu o cultură extrem de bogată și variată, cu multe comunități și minorități deosebit de interesante. Așadar, o țară în care cultura joacă un rol foarte important. Am promovat în diverse orașe din România mai multe inițiative culturale, mai ales muzicale, pentru că muzica este un limbaj universal. Amintesc Concertele de Crăciun, inclusiv în prezența președintelui Klaus Iohannis. Cel mai recent a avut loc la Catedrala Sfântul Iosif din București, și a fost transmis de Radio România. Așadar, duc cu mine amintirea unei țări pline de bogății culturale, foarte activă și interesanta sub aceste aspecte. Sigur, am călătorit mult prin Romania, dar au rămas locuri foarte frumoase pe care încă nu le-am vizitat, și acesta este un motiv foarte bun pentru a reveni să îmi petrec vacanțele aici. Așadar, plec din România cu un sentiment de mare apreciere și cu speranța de a reveni cât mai curând.”

RADOR (23 februarie)

(autor Iuliana Anghel)