Raportul Amnesty International pentru anul 2016 a fost prezentat la Paris

Realizator: Simina Botar – Prezentat la Paris, raportul organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a fost însoţit de aprecieri pesimiste şi pline de îngrijorare cu privire la evoluţia respectării drepturilor omului pe glob. Raportul se referă la situaţia din 159 de ţări, în care – consideră Amnesty International – principiul demnităţii umane şi al egalităţii sunt atacate de politicienii care caută să fie aleşi. Un asalt care face ca politica, mai degrabă, să fragmenteze.

Corespondenţă de la Paris – Reporter: Anton Cazacu – Chiar înainte de publicarea raportului privind situaţiad repturilor omului în lume, Amnesty International a organizat o conferinţă de presă în care secretarul său general Salil Shetty, a pus în cauză, în primul rând, pasivitatea multor state din lume faţă de atrocităţile comise pe scară largă în diferite părţi ale globului. El a subliniat că, de o manieră generală, liderii politici din numeroase ţări ale lumii au propagat în 2016 ura şi frica, dezvoltând discursuri de tipul „ceilalţi sunt împotriva noastră” şi favorizând, astfel, reflexul de izolare naţionalistă. Această situaţie – a spus Salil Shetty – a ajuns la un nivel nemaiegalat din anii 1930 şi până acum. Preşedintele american, Donald Trump, cel maghiar, Viktor Orban, sau cel turc, Recep Tayyip Erdoğan, sunt numai câteva exemple de responsabili politici care se declară antisistem, provocând programe politice nocive, care stigmatizează grupuri întregi de populaţie, dezumanizându-le şi desemnându-le ca ţapi ispăşitori – a subliniat secretarul general al Amnesty International, care a mai spus că astfel de politici propagă ideea ruşinoasă că anumite persoane sunt mai puţin umane decât altele, ceea ce riscă să dea frâu liber instinctelor umane cele mai josnice.

Pe site-ul organizaţiei mondiale de apărare a drepturilor omului frapează şi o fotografie – cap de listă care înfăţişează o strângere de mână extrem de călduroasă între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel sirian, Bashar al-Assad, considerat responsabil pentru moartea a mii şi mii de persoane în ultimii ani, inclusiv prin tortură şi execuţii sumare. Raportul Amnesty International se referă la 159 de ţări, iar în ce priveşte România, el revine la mai vechea problemă a discriminării romilor, victime ale unor expulzări forţate şi a altor încălcări ale drepturilor lor fundamentale.

Raportul subliniază că mai multe organisme internaţionale, inclusiv ONU, au cerut aplicarea strategiei 2015 – 2020 de integrare a romilor, precum şi  măsuri specifice în materie de învăţământ, sănătate şi locuri de muncă. Amnesty International aminteşte, în raportul său anual, şi de discriminarea persoanelor handicapate, mecanismul de punere în aplicare a convenţiei privind drepturile acestor persoane, semnată în 2011, nefiind încă operaţional nici până la sfârşitul anului trecut.

Un semn de întrebare există în raportul despre România şi cu privire la violenţele din unele familii împotriva femeilor şi a fetelor, precum şi asupra dreturilor minorităţilor sexuale, cum ar fi lesbienele şi homosexualii, mai ales după campania privind organizarea unui referendum asupra definirii restrictive în Constituţie a noţiunii de familie./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 februarie