Revista presei internaţionale – 23 februarie 2017

„Cineva s-ar putea întreba dacă vecinii Germaniei şi-ar păstra calmul văzând că devenim o mare putere militară în Europa”. Declaraţia îi aparţine lui Sigmar Gabriel, ministrul german de externe, care, potrivit ziarului german „Frankfurter Rundchau”, a anunţat că, „dorind să-şi respecte angajamentele faţă de NATO, Germania îşi va mări cheltuielile militare”.
De altfel, din multe regiuni de pe glob, inclusiv din Europa, dar mai ales din Orientul Mijlociu, zăngănitul de arme se face auzit de multă vreme, iar presa internaţională urmăreşte cu atenţie fenomenul.
Ziarul britanic „The Guardian”, de exemplu, informează că, „pe insulele sale artificiale din Marea Chinei de Sud, China este pe cale să finalizeze nişte construcţii care ar putea adăposti rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune”. Dar China susţine că doreşte „să asigure păstrarea ordinii actuale”, iar cotidianul său, „People’s Daily”, subliniază: „Cu cât lumea devine tot mai haotică, cu atât mai mult ea are nevoie de ţări precum China ca să asigure pacea în lume şi dezvoltarea la nivel mondial, să apere multilateralitatea prin propria sa dezvoltare”.
Rămânând în sfera ordinii mondiale, nu putem să nu amintim de reluarea tratativelor multipartite vizând procesul de pace din Siria, tratative începute ieri, la Geneva. Cotidianul de limbă arabă „Asharq al-Awsat” informează că „reprezentanţi ai aşa-zisului Grup de Sprijin pentru Siria s-au întâlnit înainte cu emisarul ONU, Staffan de Mistura, din dorinţa de a încerca să elimine din faşă diferendele din timpul discuţiilor”. Tot de Mistura ar fi declarat că, „întrucât politica SUA cu privire la problemă a rămas în doi peri, este puţin probabil să se ajungă la vreo soluţie”. „Dumnezeu să-i ajute pe sirieni, dacă aşteptăm o soluţie de la Donald Trump”, ar fi exclamat un oficial din partea organizaţiei Human Rights Watch, citat de acelaşi ziar.
Iar dacă Donald Trump, deşi ajuns preşedinte, continuă să facă valuri în presa internaţională, în Franţa, de exemplu, candidaţii la preşedinţie par să se afle abia la început în această privinţă. Dar, în sfârşit, candidata extremei drepte, Marine Le Pen, pare să-şi găsit adversari redutabili. Ziarul francez „Le Monde” anunţă că „François Bayrou, lidrerul partidului de centru Mişcarea Democrată, i-a lansat o propunere candidatului independent Emmanuel Macron în vederea unei posibile alianţe”. „Fostul ministru al economiei poate fi providenţial pentru o ţară în care dreapta este divizată, stânga este în derivă, iar extrema drreaptă e în ascensiune”, opinează ziarul italian „Corriere dela Sera”. Un candidat-surpriză apare însă la orizont. Un site pe nume ‘obama2017.fr’ propune ca „Barack Obama să candideze la preşedinţia Franţei”, iar Radio Europe 1 a precizat şi motivaţia: „Pentru că are cel mai bun CV din lume pentru un asemenea job”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR