Rusia a decis crearea unei divizii speciale care se va ocupa de războiul cibernetic şi de războiul informaţional

Realizator: Kremlinul a decis astăzi să anunţe crearea unei divizii speciale care se va ocupa de războiul cibernetic şi de războiul informaţional. Cum va arăta această nouă armă, încercă să desluşească din crâmpeie de informaţie publică Alexandru Beleavschi, corespondentul nostru la Moscova.

Reporter: Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, audiat astăzi în Duma de Stat, a anunţat existenţa în armata rusă a unei categorii noi de forţe, pe care le-a numit forţe de operaţiuni informaţionale. Fără a detalia, generalul Șoigu a subliniat că acestea sunt mult mai puternice şi mai eficiente decât mijloacele de contrapropagandă, care au existat în trecut în armata rusă şi cea sovietică şi că propaganda trebuie să fie inteligentă, calificată şi eficient Aceste forţe pot rezolva şi problema atacurilor cibernetice – a declarat pentru Interfax, preşedintele Comitetului pentru apărare al Dumei de Stat, generalul Vladimir Şamanov. Potrivit acestuia, rolul noilor forţe este să apere interesele naţionale ale Rusiei în domeniul militar, ca şi în confruntările din sfera informaţională. Unele sfidări la adresa securităţii s-au mutat astăzi în sfera cibernetică, iar confruntarea în această sferă a devenit parte a celei generale, astfel încât Rusia a depus eforturi pentru înfiinţarea unor structuri care să se ocupe de aşa ceva – a menţionat generalul Şamanov.

Ideea unor asemenea forţe a fost formulată în 2012, de vicepremierul Dimitri Rogozin, responsabil cu industria de apărare, dar până astăzi autorităţile ruse au negat existenţa lor. Forţele infrormaţionale au fost înfiinţate recent, iar informaţiile despre specificul activitaţii lor sunt clasificte – a declarat senatorul Franţ Klinţevici, prim-vicepreşedintele Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei, citat de agenţia RBK. El a precizat că este vorba de o subunitate specială din care fac parte numai ofiţeri cu studii superioare. O primă sarcină a acestora constă în dezvăluirea diversiunilor străine împotriva Rusiei comise cu ajutorul mediilor electronice tipărite şi al televiziunilor, cea de-a doua fiind respingerea atacurilor cibernetice – a spus Franţ Klinţevici. El a adăugat că acest forţe au un rol defensiv de a apăra societatea rusă şi Ministerul Apărării împotriva numeroaselor probleme create de dezinformarea Occidentală. NATO a creat obstacole în calea contracarării dezinformărilor ce vizează Rusia, iar Ministerul rus al Apărării a înfiinţat propriul său internet – a mai  spus Franţ Klinţevici, citat de publicaţia online NSN – adăugând că au loc încercări de a dezorganiza aceste măsuri ale Rusiei.

Agenţia RBK citează o sursă nenominalizată din Duma de Stat, potrivit căreia este vorba de o subunitate din structura Ministerului Apărării, ce are ca sarcină respingerea atacurilor cibernetice şi contrapropaganda pe teritoriul Rusiei şi în afara ei în internet şi mass media. RBK notează că sursa şi-a exprimat mirarea că ministrul apărării a dezvăluit existenţa acestei subunităţi secrete. Pe de altă parte, Ria Novosti, informează că primul exerciţiu de confruntare în domeniul informaţional s-a desfăşurat în timpul manevrelor „Caucaz 2016”, cu participarea inclusiv a forţelor de operaţiuni informaţionale şi luptă radioelectronică. Fostul şef al Marelui Stat Major General rus, generalul Iuri Balevski, a declarat, pentru Ria Novosti, că în condiţiile actuale victoria în războiul informaţional poate fi mult mai importantă decât în confruntarea militară convenţională, întrucât ea se poate obţine fără pierderi umane, producând în acelaşi timp un efect paralizant asupra tuturor organelor de putere ale statului inamic.

Declaraţiile surpriză ale ministrului rus al apărării vin pe fondul acuzaţiilor multor oameni politici şi medii occidentale, privind atacurile cibernetice şi campaniile de dezinformare organizate de Rusia în scopul influenţării situaţiei interne din anumite ţări, inclusiv a proceselor electorale. Aceaste acuzaţii au fost respinse de fiecare dată de Moscova ca false şi nesusţinute niciodată  de fapte. Tot astăzi, Ministerul rus de Externe a inagurat pe site-ul său oficial o pagină specială de ştiri false despre Rusia, unde sunt nominalizate cu linkurile respective deocamdată câteva articole din mediile occidentale, care în opinia Rusiei colportează ştiri false, inclusiv despre hakerii ruşi. Rusia nu este însă prima ţară care dispune de forţe militare specializate în războiul cibernetic şi de propagandă, unităţi similare, precizează Agenţia TASS, existând în ţări ca SUA, China, Franţa sau Italia./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 februarie