Igor Dodon a cerut ambasadorilor SUA şi României să nu se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut ambasadorilor SUA şi României, James Pettit şi Daniel Ioniţă, să nu se amestece în activitatea sa de şef al statului moldovean. Acest lucru se subliniază în răspunsul preşedintelui la scrisoarea diplomaţilor, în care aceştia şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Igor Dodon, în calitate de comandant suprem, a interzis militarilor moldoveni să participe la manevrele NATO, care au început la 20 februarie şi se vor încheia la 1 martie, la poligonul Smârdan din România. Ambele scrisori au fost postate pe site-ul de internet al publicaţiei moldovene Independent.

În scrisoarea ambasadorilor, Pettit şi Ioniţă îl acuză pe preşedintele Republicii Moldova de „atitudine neprietenoasă” şi susţin că din cauza gestului său „armata moldovenească nu va putea să primească instruirea corespunzătoare”. Diplomaţii sunt de părere că decizia preşedintelui moldovean „nu corespunde angajamentelor şi eforturilor pe care SUA şi România le întreprind pentru consolidarea capacităţilor instituţionale ale Republicii Moldova”.

În răspunsul său, Igor Dodon a amintit ambasadorilor din România şi SUA că Republica Moldova „este stat suveran şi independent”. „Vă rog să nu daţi lecţii preşedintelui despre cum ar trebui să acţioneze, în special în ceea ce priveşte atribuţiile sale constituţionale, dar şi în alte domenii. Nu cred că, în statele pe care le reprezentaţi, un ambasador sau altul poate face comentarii legate de deciziile preşedinţilor, mai ales referitor la dislocarea forţelor armate. Aş vrea să văd reacţia Casei Albe sau a Palatului Cotroceni la comentarii de acest gen, de exemplu din partea ambasadorului Republicii Moldova” – a scris Dodon, în răspunsul său, pe care a promis să nu-l publice. Cu toate acestea, ambele scrisori (atât scrisoarea diplomaţilor, cât şi cea a preşedintelui moldovean) au ajuns în presa moldovenească.

Amintim că, săptămâna trecută, Igor Dodon, a anulat printr-un decret al său participarea militarilor moldoveni la manevrele ţărilor NATO din România „Platinum Eagle”, la care participă militari din SUA, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Ucraina./ssirbu/pvelisar

www.tass.ru – 26 februarie