La Hollywood are loc cea de-a 89-a ceremonie a premiilor Oscar

Cortina se va ridica la noapte la Hollywood, unde are loc cea de-a 89-a ceremonie a Premiilor Oscar. Sunt cele mai prestigioase recompense ale cinematografiei americane şi unul dintre cele mai urmărite spectacole, în toată lumea. Se aşteaptă un triumf al comediei musicale „La La Land”, dar şi o serie de declaraţii politice critice la adresa preşedintelui Trump.

Reporter: Ciprian Sasu – Aflat în cursă pentru 14 statuete, filmul „La La Land” este o adevărată declaraţie de dragoste pentru oraşul Los Angeles. A egalat deja recordul de nominalizări al filmului Titanic, după un scor istoric înregistrat la Globurile de Aur – 7 premii. Este scris şi regizat de Damien Chazelle, în vârstă de 32 de ani, care el însuşi ar putea deveni cel mai tânăr realizator premiat.

„Manchester by the sea”, a lui Kenneth Lonergan, este un alt răsfăţat al sezonului premiilor. Interpretul său, Casey Affleck, este în fruntea pronosticurilor pentru cel mai bun actor. Un alt actor într-un rol principal, Denzel Washington, este singurul afroamerican cu două Oscaruri la activ – el se luptă pentru rolul său în istorie, dacă îl va câştiga şi pe al treilea, cu filmul „Fences”.

În cazul actriţelor, Emma Stone („La La Land”) este favorita pariorilor, dar va avea de înfruntat competitoare de calibru, precum Natalie Portman din „Jackie” şi Isabelle Huppert din „Elle”.

Dacă până acum am vorbit de incertitudini, se pare că vom avea şi lucruri sigure în noaptea Oscarurilor – mulţi dintre artişti se declară făţiş drept opozanţi ai preşedintelui american Donald Trump. Jimmy Kimmel, gazda show-ului, a spus presei americane că monologul său inaugural va fi consacrat cel puţin 50% şefului de la Casa Albă./lalexandrescu/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 februarie