2017. február 28

Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes Piatra Neamţ-ra látogatott

Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes Piatra Neamţ-i látogatása során a Neamţ megyei polgármesterekkel  megvitatta a térség problémáit. Ezek között szerepelt a Megyei Sürgösségi Korház épületének állapota, amely szeizmikus veszélynek van kitéve. A miniszterelnök-helyettes egyben megjegyezte, hogy a kormány prioritásai között szerepel az alapszolgáltatások biztositása, mint amilyen az ivóvizellátás, csatornázás, országútak rehabilitálása, valamint bölcsődék, ovódák és iskolák biztositása, elsősorban vidéki környezetben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Az előkészítő osztályokba való beiratkozás első napján mintegy 18 ezer kérést nyújtottak be

Országos viszonylatban a gyerekek előkészítő osztályokba való beiratkozásának első napján mintegy 18 ezer kérést nyújtottak be a szülők, közölte a tanügyminisztérium. Az elemi iskolai beiratkozás első szakasza a 2017/2018-as tanévre hétfőn kezdődött és március 16-ig tart. Máscius 22-én és 23-án közlik, úgy az iskolákban, mint az iskolák és az iskolai tanfelügyelőségek honlapjain, a beiratott gyermekek listáját, az üresen marad helyekkel kapcsolatos információkat, valamint az első szakaszban be nem irt gyermekek listáját.A második beiratkozási szakasz március 24 és 30-a között zajlik, mig a végeredményeket április 6-án közlik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

A gazdálkodók már benyújthatják kérésüket az APIA által 2017-ben folyósitandó szubvenciókra

Március elsejétől kezdődően a gazdálkodók benyújthatják kérésüket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) által 2017-ben folyósitandó szubvenciókra.Adrian Pintea APIA-elnök elmondta: „Az APIA úgy döntött hogy az  ügynökség idei szlogénje: ‘APIA támogatja az aktiv farmereket’ lesz”. Ugyanakkor megjegyezte:  „Arra törekszünk, hogy valamennyi kérvény eljusson hozzánk március 1-e és május 15-e között, hogy legyen idő a kérvények nyilvántartásba vevésére, hogy október 15-én megkezdhessük az idei évre szóló előlegek kifizetését”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

A parlamenti költségvetési-pénzügyi bizottságok kedvezően véleményezték a román közszolgálati rádió 2015-ös budzséjét

A parlamenti költségvetési-pénzügyi bizottságok egyhangúan kedvezően véleményezték a Román Rádiótársaság , a Román Televizió Társaság, az Agerpres Nemzeti Hirügynökség és az Országos Audiovizuális Tanács a 2015-ös költségvetését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Rozália Gănciulescu