Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a discutat, la Budapesta, cu omologul său ungar, Péter Szijjártó

Relaţiile dintre România şi Ungaria ar urma să devină un model chiar şi pentru alte ţări din zonă – afirmă ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, care a efectuat azi o vizită la Budapesta.

Corepsondenţă de la Budapesta – Reporter: Emil Groza – Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, astăzi, după ce a discutat, la Budapesta, cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, şi cu primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, că a existat o foarte mare deschidere în ceea ce poriveşte temele abordate şi o dorinţă evidentă pentru găsirea celor mai bune modalităţi pentru relansarea relaţiilor dintre cele două state. Acesta a precizat că s-a acordat o atenţie deosebită temelor în cazul cărora sunt poziţii apropiate şi care pot avea un impact pozitiv asupra evoluţiilor relaţiilor dintre România şi Ungaria. Teodor Meleşcanu a vorbit şi despre posibilitatea organizării unei şedinţe comune a guvernelor României şi Ungariei.

Teodor Meleşcanu: Ne gândim la o posibilă şedinţă comună a celor două guverne, ale României şi Ungariei, sigur, la momentul şi în condiţiile în care această întâlnire va avea un material suficient pentru ca cele două guverne să se întâlnească. Ne gândim şi la precedarea acestei întâlniri a guvernelor de o sesiune a Comisiei mixte de colaborare, care ar putea să pregătească mai multe elemente concrete pentru dezvoltarea raporturilor dintre România şi Ungaria. Ne gândim la un sistem mult mai regulat de consultări între ţările membre ale Grupului de la Vişegrad şi România pe teme care privesc interesele statelor din Europa Centrală şi de Est. Ne gândim, de asemenea, la modalitatea în care putem să ne promovăm impreună mai bine interesele naţionale şi poziţiile noastre în cadrul unor organisme internaţionale, în primul rând, bineînţeles, în cadrul Uniunii Europene. Deci este vorba, de fapt, de un pas foarte important pe care l-am făcut astăzi, dar nu e ultimul pas, este primul pas într-un proces în care dorim ca relaţiile dintre România şi Ungaria să devină un model nu numai pentru noi, ci şi pentru alte ţări din zonă.

Reporter: La rândul său, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că Ungaria doreşte bune relaţii interstatale şi interguvernamentale cu România şi a subliniat că pentru acest lucru este nevie de dialog.

Péter Szijjártó: Fără dialog nu vom putea avea niciodată succese comune şi nu va exista niciodată încredere între cele două state, două popoare şi două guverne. Succesele comune şi încrederea sunt neapărat necesare, pentru că acele chestiuni dificile prezente în relaţiile bilaterale, care se leagă în principal de problematica minorităţilor, pot fi souţionate doar cu speranţa succesului.

Reporter: Péter Szijjártó a mai spus că poate cel mai sensibil sistem al relaţiilor Ungariei este cel cu România şi, de aceea, chestiunile trebuie abordate mereu cu precauţie, iar cel mai bine este ca aceste relaţii să fie tratate în mod simplu, fără complicaţii. Dacă relaţiile dintre Ungaria şi România sunt bune, atunci acest lucru este benefic pentru fiecare ungur şi român, indiferent pe teritoriul cărui stat trăieşte – a mai spus Péter Szijjártó. În opinia sa, este important ca nimeni să nu folsoească aspiraţii politice sau juridice pentru a intimida membrii unei comunităţi naţionale. În altă ordine de idei, ministrul ungar de externe a afirmat că se doreşte extinderea conexiunilor dintre România şi Ungaria, fiind nevoie de mai multe posibilităţi  de trecere a graniţei, şi de aceea vor fi elaborate criteriile pentru funcţionarea continuă a două dintre cele zece puncte de trecere a frontierei care au fost deschise recent. Péter Szijjártó a amintit că sistemele de gaze din cele două ţări sunt conectate, dar transportul este posibil doar dinspre Ungaria spre România şi a precizat că a primit promisiuni că interconectorul existent va funcţiona la capacitate maximă în ambele direcţii, până în 2020. Cu prilejul vizitei sale la Budapesta, ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, a rostit, în premieră pentru un oficial din România, o alocuţiune la reuniunea anuală a diplomaţiei ungare şi s-a întâlnit şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Ungaria./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 februarie