Serbia va continua să pună în aplicare o politică pașnică și să poarte un dialog cu Pristina, declară preşedintele Tomislav Nikolic

Președintele Serbiei, Tomislav Nikolic, (care participă la sesiunea Consiliului de Securitate al ONU – n.r.) a declarat luni că Serbia va continua să pună în aplicare o politică pașnică și să poarte un dialog cu Pristina, că este pregătită pentru negocieri și compromisuri, dar nu va accepta șantajul și nici ca cineva să găsească o scuză pentru violență şi escaladarea tensiunilor. „Republica Serbia va continua să pună în aplicare o politică responsabilă și pașnică și nu va accepta pretextele nimănui pentru o escaladare a violenței. În dialogul dintre Belgrad și Pristina, Serbia încearcă să deschidă calea pentru normalizarea treptată a situației, dar pentru un acord onest și care să poată fi pus în aplicare este nevoie şi de onestitatea celuilalt interlocutor„, a declarat Nikolic la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, la care se analizează raportul referitor la UNMIK al secretarului general, Antonio Guterres.
Nikolic a declarat că eforturile Serbiei de a menține dialogul continuu au fost întrerupte prin încălcarea acordului cu acţiuni agresive ale guvernului de la Pristina, în scopul de a provoca un conflict, şi a invocat ca exemple interdicția privind livrarea de manuale în limba sârbă, încercarea de confiscare a combinatului Trepca, interdicția de intrare în Kosovo a trenului din Belgrad.
Nikolic a apreciat că trimiterea de unități speciale de poliție în nordul Kosovo, din cauza trenului care a plecat de la Belgrad spre Kosovska Mitrovica, este un apel la un conflict armat și o amenințarea directă la viața civililor. „Sunt sigur că împărtășiţi îngrijorarea mea cu privire la trimiterea în nordul Kosovo-Metohija, fără să fie cerut consimțământul comunității sârbe locale, a unităților speciale de poliție înarmate cu arme ofensive, într-o zonă în cea mai mare parte locuită de populația sârbă„, a spus Nikolic.
Președintele Serbiei a adăugat că un mijloc de transport care leagă oamenii în secolul al XXI-lea nu poate fi considerat o provocare la adresa cuiva și că inițiativa ca trenurile să opereze pe această linie a fost demarată de studenții singurei universităţi din Kosovo-Metohija unde cursurile sunt ținute în limba sârbă. Preşedintele sârb a amintit, printre altele, că Pristina a „răspuns la aceasta cu amenințări, că va mina linia și va utiliza transportoare blindate”./ciliu/dsirbu

www.beta.rs – 28 februarie)/ciliu/dsirbu