MUZEE CULINARE: Muzeul Pâinii Decorative din Cipru

sursa: http://technod.wixsite.com/ploumisto
sursa: http://technod.wixsite.com/ploumisto

Simbol al vieții, pâinea este un produs alimentar de importanță istorică și contemporană în multe culturi ale lumii. Ca simbol religios, pâinea vorbește mai multe limbi. Puține lucruri în viața umană sunt încărcate cu un astfel de simbolism, puține lucruri au o semnificație universală și cu siguranță pâinea creează o leagătură unică între copilăria noastră și viața adultă. În acest sens, pâinea ne însoțește prin copilărie și maturitate până când ne luăm rămas bun de la viață.

Pâinea decorativă și pâinea pentru ocazii speciale au fost întotdeauna o parte a mesei tradiționale cipriote. Ca și în alte părți ale Mediteranei, pâinea decorativă a fost coaptă pentru diferite ocazii în care familiile s-au reunit și pentru semnificația sa religioasă cuprinsă pe tot parcursul anului.

Un muzeu inedit în care sunt prezentate pâini frumos decorate este situat în Limassol, Cipru. Vizitatorii muzeului află că pâinea nu este doar un aliment de bază, folosit în lume pentru hrană, ci are şi o dimensiune culturală. Muzeul găzduiește replici ale pâinii decorative, folosite în diverse ocazii și drept ofrande în ceremoniile religioase.

sursa: http://www.cyprushighlights.com
sursa: http://www.cyprushighlights.com

Dorita Voskaridou, cercetător, scriitor și fondator al Muzeului Pâinii Decorative, a pregătit câte o replică pentru fiecare pâine. Ea este întotdeauna la muzeu pentru a ghida personal vizitatorii prin expoziții și pentru a explica istoria, caracteristicile etnologice, sociologice și  simbolismul fiecărei pâini decorate. Grație doamnei Voskaridou, turiștii descoperă sensul ascuns în spatele simbolurilor care au fost folosite pentru a decora pâinea tradițională, istoriile acestor pâini și modul în care ele au fost întrebuințate de-a lungul secolelor.

Tipuri de pâine diferite sunt realizate în mod tradițional pentru sărbători importante ca cele de Paști, Crăciun sau pentru ocazii diverse – aniversări, nunți sau botez. Potrivit fondatorului muzeului, Dorita Voskaridou, toate simbolurile sunt din cele mai vechi timpuri, atunci când oamenii obișnuiau să creadă în 12  zei. Sunt simboluri din vase antice grecești, scoase la iveală de săpăturile arheologice și aceleași simboluri sunt  folosite ca elemente de decor pentru pâine. Desigur, de-a lungul timpului, au existat forme bizantine și multe alte influențe. Femeile din mediul rural văd adesea în biserici icoane care le inspiră. Ele merg apoi acasă și fac pâine pe care o decorează în stil propriu. Fiecare sat are diferite simboluri, fiecare femeie are un anume stil, foarte personal pentru a decora pâinea.

Pâinea este făcută din făină, apă, drojdie și sare. Astfel, ea are o compoziție nutritivă interesantă, ca parte a unui regim alimentar echilibrat: sursă de glucide complexe, proteine vegetale și fibre. Pâinea este o sursă excelentă de substanţe nutritive necesare unei diete sănătoase. Conţine proteine, minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, sodiu), fibre, vitamine (B1, B3, B6, B9) și carbohidraţi complecşi. O sută de grame de pâine înseamnă două-patru felii, în funcţie de mărimea feliei. La nivel mondial, nutriţioniştii şi dietecienii recomandă un consum de şase felii de pâine zilnic, pentru persoanele sănătoase, cu greutate normală.

Muzeul este condus de o organizație non-profit și funcționează datorită sprijinului și donațiilor vizitatorilor și sponsorilor săi.

Muzeul Pâinii Decorative din Limassol poate fi vizitat zilnic, de luni până sâmbătă, între orele 9:00 – 12:30  și 16:00 – 19:00, cu excepția zilelor de miercuri și sâmbătă după-amiază.

Intrarea la muzeu este liberă.

Ada Ionescu