UE ține ușa deschisă pentru Serbia (Federica Mogherini)

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru politică externă şi securitate, Federica Mogherini, a declarat vineri, la Belgrad, că UE își menține angajamentul față de integrarea europeană a Serbiei și că fără ea Uniunea nu va fi completă. La conferința de presă susținută împreună cu premierul sârb, Aleksandar Vucic, Mogherini a spus că obiectivul strategic al UE este stabilitatea regională în Balcani, menționând că pacea și stabilitatea în Balcani înseamnă pacea și stabilitatea în Europa. Potrivit acesteia, „UE este angajată nu numai să păstreze ușa deschisă pentru Serbia, ci așteaptă cu nerăbdare ca să-i ureze Serbiei: Bun venit!”.
Aceasta a afirmat că  în ultimii doi ani s-au realizat multe și că este sigură că aderarea la UE va fi benefică nu numai poporului sârb, ci și cetățenilor din întreaga UE.
„Pacea și stabilitatea în Balcani este pacea și stabilitatea în Europa”, a declarat Mogherini și a adăugat că UE se angajează să coopereze cu toate statele din Balcanii de Vest, pentru a se asigura că pacea în regiune devine ireversibilă”. De asemenea, aceasta a atras atenţia asupra importanței consolidării cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, adăugând că dezvoltarea relațiilor reciproce, a legăturilor economice și de altă natură sunt bune pentru a se contracara retorica tot mai prezentă. Mogherini a spus că noi trăim într-o perioadă de incertitudine, care ar putea duce la destabilizarea situației din regiune și pune în pericol realizările care s-au obţinut prin mai mulți ani de eforturi. Totodată, a transmis că UE păstrează ușa deschisă pentru Serbia și lucrează împreună la promovarea justiției, a statului de drept și a îmbunătățirii democraţiei. Mogherini a remarcat că întotdeauna se simte binevenită în Serbia, declarând că situația complicată din Parlament reprezintă o chestiune politică. „Eu cred că unii interlocutori nu sunt dispuși să înțeleagă că eu sunt pregătită să accept conflictul politic. Nu este bine să nu fii corect față de o doamnă. Aceasta este o parte a dezbaterii democratice și trebuie să fie respectată”, a declarat șefa democrației europene. Mogherini a subliniat şi că UE nu va interveni în dezbaterile interne din Serbia. /ciliu/gpodea

(www.beta.rs – 4 martie)