8 martie cu Orchestra de Cameră Radio și Cristian Oroșanu la Sala Radio

Miercuri, 8 martie a.c., Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Oroșanu sărbătoresc eternul feminin la Sala Radio, într-un concert special dedicat Zilei Femeii! Un mix de melancolie & acorduri ritmate, programul serii va debuta cu Adagio în sol minor pentru orchestră de coarde, de T. Albinoni și va continua, în prima parte, cu Arii și dansuri antice de O. Respighi. Serenada Italiană de H. Wolf va ține capul de afiș al celei de a doua părți a concertului, urmată de Variațiuni pe o temă de Ceaikovski în mi minor, op. 35a, de A. Arensky, și se va încheia cu selecția de Șase dansuri românești de B. Bartók.

Apreciat pe mai multe scene europene, la pupitrul unor orchestre prestigioase ca  Orchestre de Paris, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, al orchestrelelor Tonhalle Zürich, BBC Scottish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, dar și al orchestrelor filarmonice din Strasbourg și Bruxelles, dirijorul Cristian Oroșanu este în prezent dirijor-șef permanent al Filarmonicii din Brașov și fondator al orchestrei Kamerata Kronstadt.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

BIOGRAFII

Cristian OROȘANU

Cristian Orosanu fotoContastul, lirismul, culorile şi stilurile sunt cele care animă personalitatea dirijorului şi explică de ce auditorii şi orchestrele îl iubesc pe Cristian [Oroşanu]. (Grigore Constantinescu)

Construită cu grijă şi seriozitate, reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroşanu a determinat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiţie la care a câştigatlocul doi, Cristian Oroşanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Damenarca.

În Japonia, are o relaţie deosebită cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra, un ansamblu tânăr cu multe valenţe interpretative. În ultimii ani, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi  Ingo Metzmacher.

Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor şef permanent al Filarmonicii din Braşov. Colaborarea cu Radio a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroşanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio. El este absolvent a două Facultăţi ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti una de Interpretare şi cealaltă de Dirijat orchestră la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi şi perfecţionat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin  Bugeanu. În cadrul Academiei internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să  lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.

Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a avut colaborari deosebite cu ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Iaşi repertoriul său liric curpinzând peste 35 de titluri.

Pentru activitatea artistică, a fost recompensat în 2005 cu premiul Criticii Muzicale din România.

Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu a fost trei ani profesor de dirijat la Academia de muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca (începând din 1999), conduce o clasă de dirijat la Academia de muzică din Iaşi (din 2010) şi a girat mai multe cursuri de măiestrie (2011, 2012, 2013 şi 2014) la Filamonica Moldova din Iaşi, Opera Naţională Iaşi şi la Filrmonica din Braşov.

Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei de cameră Kamerata Kronstadt şi deţine titlul de doctor în muzică.