2017. március 8

A parlamenti többség nyilatkozattervezetet fogadott el a törvényhozó fórum szereperéről

A szenátus és a képviselőház szerdai együttes ülésén a parlamenti többség nyilatkozattervezetet fogadott el a törvényhozó fórum, mint a demokrácia központi intézményének szereperéről. A tervezetet Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök kezdeményezte, miután az alkotmánybiróság elutasitotta a Legfelsőbb Birói Tanács és Klaus Iohannis államfő által a 13. számú sürgösségi kormányrendelettel kapcsolatosan benyújtott észrevételeket. Az ellenzék parlamenti képviselői nem értettek egyet e tervezettel, amelyet időszerütlennek, mi több, nevetségesnek minősitettek.    A jogi következmények nélküli dokumentum leszögezi: a parlament kizárólagos hatásköre, hogy felelősségre vonja a kormányt, ezért elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek tartja azokat az állásfoglalásokat, amelyekkel az államelnök vagy az igazságszolgáltatás szervei a kormány döntéseit bírálták. RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03-08)

Nyilvános vita alá bocsátják a stratégiai befektetések törvénytervezetét

Nyilvános vita alá bocsátják a stratégiai befektetések törvénytervezetét, közölte Sorin Grindeanu miniszterelnök a szerdai kormányülés végén.  A jogszabály-tervezet célja: leegyszerűsiteni az egyes területeken – energia, szállitás és védelem – tervezett infrastruktúrális munkálatok elvégzése előtti eljárásokat, mint például a kivitelezhetőségi tanulmány vagy a  tervezési munka, magyarázta a kormányfő. Másrészt, Sorin Grindeanu azt is elmondta, hogy nemrég Klaus Iohannis államfővel találkozott, akivel közös véleményt fogalmazott meg a legutóbbi európai politikai fejleményekről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

A földtulajdonosok erdőtelepitésre támogatást igényelhetnek az APIA-tól

Azok a földtulajdonosok, akiknek erdőtelepitési szándékuk van támogatást igényelhetnek a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől  (APIA). Mehedinţi megyében, például, a több száz hektárnyi homokos területen nem terem meg semmi, igy az erdősités lenne a legjobb megoldás, de ennek ellenére csak egyetlen gazdálkodó nyújtott be kérvényt a támogatásra. A támogatás bizonyos feltételek mellett igényelhető:  a gazdálkodónak legkevesebb egy hektárnyi területtel kell rendelkeznie és az erdősitési költségeket a támogatást kérvényező állja és csak utólag kapja vissza a befektetett összeget. Pénzhiány miatt több gazdálkodó ember nem kezdhet erdősitésbe, és mint mondották a APIA-nak a munkálatok előtt és nem utólag kellene folyósitania a finanszirozást, tájékoztatott a román rádió helyi tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.08)

Dragnea nem ért egyet azzal, hogz Viktor Ponta kilépjen a PSD-ből

Victor Ponta volt miniszterelnök szerdán bejelentette, elküldi biankóban kiállított lemondólevelét Liviu Dragneának, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke belátása szerint járjon el személyével kapcsolatban. Dragnea nem ért egyet Ponta gesztusával.”A véleménynyilvánításhoz való jogomhoz ragaszkodom és ezután is el fogom mondani, amit gondolok. Nem akarom, hogy engem bárki is kitegyen a pártból, ezért elküldöm Liviu Dragneának a biankó lemondólevelemet és amikor úgy gondolja, hogy nagyon megharagítottam, iktatja azt, és azzal megszabadult tőlem. De azt ne kérjék tőlem, hogy befogjam a számat. Ebben a korban ezt már nem tudom megtenni”, nyilatkozta Victor Ponta, hozzáfűzve: továbbra is támogatja a Sorin Grindeanu vezette kormányt és ezután is arra biztatja az embereket, hogy szavazzanak a PSD-re. (RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 03.08)

Rozália Gănciulescu