Ciocolata și personalitatea

chocolate1Ciocolata neagră, ciocolată cu lapte, cu arahide, cu mentă sau cu cremă de căpșuni? Care ar fi prima alegere? Psihologii au descoperit legătura dintre ciocolata preferată și persoanlitatea noastră. Amestecul special de aromă, textură și gust creează senzația de plăcere și stimulează emoțional centre ale creierului. De aceea, consumul de ciocolată este adesea menționat ca o relație emoțională care ne induce o stare de bine. Pentru a profita de benefiicile ciocolatei, se recomadă două pătrate de ciocolată neagră pe zi. O doză zilnică de ciocolată neagră ajută la reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățește fluxul sanguin, scade riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral. Ciocolata conține vitamine (A1, B1, C, D și E), fier, magneziu și are proprietăți antioxidante. Totodată, este un bun aliat în lupta împotriva îmbătrânirii, stresului și oboselii.
Murray Langham, psihoterapeut din Noua Zeelandă și inițiator al unei terapii cu ciocolată, a observat o atitudine specifică fiecărui individ legată de pasiunea pentru ciocolată. Ani de cercetare și observații asupra pacienților l-au condus la descoperirea unor modele convingătoare între personalitatea sau starea de spirit a oamenilor și gusturile lor pentru un anume tip de ciocolată.
Potrivit lui Langham, cei care sunt în favoarea ciocolatei negre sunt capabili să rezolve toate problemele în mod pragmatic. Cei care preferă ciocolata cu lapte sunt sensibili și romantici. Pasionații de ciocolată albă au un simț înnăscut de corectitudine. Cei cărora le plac toate tipurile de ciocolată sunt persoane flexibile care se adaptează ușor oricând și oriunde la orice situație.
De asemenea, Murray Langham a constatat că există o legătură între temperamentul nostru și preferința pentru un anume tip ce ciocolată. Astfel, cei care aleg ciocolata sau bomboanele de ciocolată cu umplutură de cireșe sunt plini de energie, entuziaști și au poftă de viață. Fanii ciocolatei cu mentă sunt persoane cu mintea deschisă, care consideră că viața este plină de posibilități și își construiesc temeinic viitorul. Cei cărora le place ciocolata cu portocale sunt persoane atente cu cei din jur și în viață își propun obiective înalte pe care le ating cu rezultate extraordinare. Persoanele care aleg ciocolata sau bomboanele umplute cu cafea sunt nerăbdătoare, puternice și încrezătoare în forțele proprii. Fanii ciocolatei cu caramel sunt persoane harnice, muncitoare și iubesc mult natura și animalele. Amatorii de ciocolata cu alune îndrăgesc natura și călătoriile. Cei cărora le place ciocolata cu arahide sunt firi active, sportive, sunt dornici de drumeții și îndrăgesc natura. Consumatorii de ciocolată cu migdale sunt ambițioși și inteligenți. Cei cărora le place ciocolata cu nucă de cocos sunt creativi, au imaginație bogată, simț artistic dezvoltat, sunt mari bucătari și buni povestitori. Persoanele cărora le place ciocolata cu cremă de căpșuni adoră să fie în centrul atenției. Sunt firi blânde, romantice, iubitoare, pline de compasiune, altruiste și chiar dacă sunt obosite vor găsi mereu timp pentru a-i înțelege și a-i ajuta pe alții.

ciocolataDacă dintr-o cutie de bomboane, prima alegere este o bomboană rotundă, sunteți prietenoși, simpatici și vă place să fiți înconjurați de oameni. Dacă preferați o bomboană ovală, sunteți sociabili, vă place să vă explorați limitele psihice și fizice, să vă exprimați gândurile și să cunoașteți oameni și locuri noi. Bomboana care are forma pătrată spune despre dumneavoastră ca sunteți echilibrat, onest, sincer și că sunteți o persoană rațională, preocupată de detalii. Dacă alegerea dumneavoastră este forma triunghiulară, sunteți o persoană dinamică, foarte activă și vreți ca lucrurile să se rezolve întotdeauna rapid. Dacă preferați o bomboană dreptunghiulară, sunteți o persoană care iubește familia, detestați conflictele și fugiți din fața problemelor. Vă place să-i ascultați pe cei din jur și sunteți o persoană loială, stabilă și protectoare.

Ada Ionescu