Borbély László: Dezvoltarea durabilă va fi predată în şcolile din România

Borbély László, fost deputat al UDMR din 1990 până în 2016, fost ministru al Ministerului Dezvoltării şi Ministerului Mediului, fost secretar de stat al Ministerului Transporturilor, fost preşedinte al Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, fost preşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare Durabilă a ONU în data de 06. martie 2017 a fost numit consilier de stat la cabinetul prim-ministrului, Sorin Grindeanu. Despre viitoarea activitate şi despre proiectele sale, fostul demnitar a acordat un interviu în excusivitate Agenţiei RADOR.

Reporter: Numirea Dvs. face parte din protocolul dintre UDMR şi PSD, sau a fost alegerea domnului Sorin Grindeanu?

Borbély László: Aceasta a fost o solicitare profesională care nu are nici o legătură cu politica şi nu influenţează protocolul dintre UDMR şi PSD. Desigur, UDMR a fost de acord cu numirea mea în această funcţie.

Reporter: În ce domeniu veţi ajuta munca prim-ministrului?

Borbély László: Din anul 2010, când timp de un an am fost preşedintele Comisiei pentru Dezvoltare Durabilă a ONU, am creat pe lângă Comisia de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, al cărei preşedinte am fost atunci, o subcomisie, cu profilul de dezvoltare durabilă. Am organizat trei seminarii regionale pe această temă. Am format un consiliu consultativ în domeniul dezvoltării durabile constituit din reprezentanţi ai parlamentului, ai Guvernului, ai mediului academic precum şi ai societăţii civile, pentru că eu cred sincer în această idee. Agenda 2030, care a fost votată acum doi ani de către Adunarea generală a ONU, trebuie tratată cu seriozitate, trebuie creată baza instituţionalizată a acestui demers şi până la urmă acesta este munca pe care m-am angajat să o fac. Începând cu anul 2008, România are o strategie privind dezvoltarea durabilă, pe care tocmai Korodi Attila (fost ministru al mediului n. red.) a finalizat-o. Potrivit acestei strategii, trebuie creată o structură interministerială care să fie condusă de prim-ministru. Până în ziua de azi, acest obiectiv nu a fost îndeplinit. De aceea este nevoie de cineva care să coordoneze această activitate, să aducă acel know-how care nu este neapărat al lui, ci al academiei, al universităţilor, al ONG-urilor. Dacă nu va exista un responsabil al acestui domeniu, atunci acest mecanism nu va funcţiona. Astfel că, solicitarea faţă de mine a fost să coordonez această activitate de asigurare a bazei instituţionale pentru aplicarea prevederilor cuprinse în Agenda 2030 a ONU. De altfel, anul trecut şi Parlamentul a făcut o declaraţie în acest sens, iar întâlnirea la nivel de ministru de anul trecut din New York și-a propus acest lucru, ca pe lângă cabinetul prim-ministrului să existe un centru de coordonare intersectorială şi eu sper că într-un an sau doi putem spune că lumea a înţeles importanţa dezvoltării durabile. Eu la această muncă m-am angajat, sper că o să fiu lăsat să lucrez, pentru că am o viziune despre ce trebuie să fac și am experienţă în acest domeniu.

Reporter: Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu acest termen, vă rog să explicaţi ce înseamnă dezvoltare durabilă?

Borbély László: Este o strategie complexă cu 17 obiective mari şi 169 mai mici, iar Institutul Naţional de Statistică urmăreşte mai mult de 200 de date în acest moment. Aici vorbim despre foarte multe lucruri, începând de protecţia mediului înconjurător, trecând prin probleme privind sistemul sanitar, de învăţământ, energie, infrastructură, până la probleme sociale sau de bună guvernare. Este foarte important ca activitatea în toate aceste domenii este măsurabilă. Se poate şti cu ce eficienţă sunt aplicate aceste principii în diferite activităţi. Eu am convingerea că, dacă politicienii – în primul rând ei – ar înţelege acest lucru, atunci ar fi mai puţine războaie, ar fi mai puţine tensiuni, am trăi mai bine, am avea o atitudine mai conştientă faţă de protecţia mediului. Este vorba despre un pachet de măsuri care cuprinde toate domeniile activităţii sociale. În opinia mea însă există două priorităţi: instituţionalizarea activităţii, despre care am vorbit, şi învăţământul. În ceea ce priveşte acest al doilea aspect, deja sunt elaborate manuale, anul trecut am iniţiat o discuţie între Ministerul Mediului şi Ministerul Învăţământului și există deja un acord scris potrivit căruia tema dezvoltării durabile, chiar dacă nu va fi o disciplină sine stătătoare predată în şcoli, va fi introdusă în programa şcolară. Sigur, mai este mult de muncit, dar sper că anii care vor veni vor dovedi că nu a fost inutilă crearea acestei structuri.

Reporter: Veţi avea aparatul necesar pentru această activitate?

Borbély László: Aceasta este o bună întrebare. Nu trebuie însă să ne gândim la o structură foarte stufoasă. Eu m-am gândit doar la 7-8 oameni angajaţi, iar ceilalţi, anumiţi experţi de exemplu, ar putea colabora doar pentru anumite proiecte. Am elaborat deja o structură, iar secretarul general al guvernului a fost foarte surprins atunci când i-am prezentat proiectul hotărârii de guvern pe care eu l-am conceput. Dacă va fi aprobat, atunci nu va fi un aparat supradimensionat, pentru că ne bazăm şi pe studiile care sunt făcute de diferite ministere.

Autor: Ervin Székely