Italia continuă să se confrunte cu un aflux masiv de imigranţi

Italia continuă să se confrunte cu un aflux masiv de imigranţi. Numărul azilanţilor ajunşi în peninsulă numai în primele două luni ale anului se apropie de 16.000, cu 74% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Autorităţile de la Roma reproşează executivului de la Bruxelles că eforturile salvării migranţilor continuă să fie făcute numai de Italia, în vreme ce sprijinul comunităţii europene rămâne doar la nivel de promisiuni. relatează corespondentul RRA la Roma, Elena Postelnicu.
Reporter: Alte două centre de identificare cunoscute sub numele de Hot Spot vor fi deschise de la sfârşitul acestei luni în Italia. Pe lângă cele existente deja la Lampedusa, Pozzallo, Trapani şi Taranto vor fi deschise alte două centre la Messina şi Mineo, lângă Catania, anunţă şeful poliţiei, Franco Gabrielli. 91% dintre cei peste 28.000 de minori care au debarcat în 2016 pe teritoriul italian erau neînsoţiţi. Potrivit lui Gabrielli, Italia şi-a onorat sarcinile impuse de Europa în privinţa migranţilor, de la deschiderea centrelor de identificare, însă Europa nu şi-a respectat promisiunile referitoare la procesul de relocare a refugiaţilor. Ba mai mult, citez, „critică Italia că nu şi-ar fi făcut temele, când Europa, pentru a nu ştiu câta oară, ne-a lăsat fără nimic”. Şeful poliţiei italiene este nemulţumit şi de modul în care se desfăşoară procedura de repatrieri a acelor migranţi care nu au drept la azil politic. Din cei peste 41.000 de migranţi, cu mandate de expulzare sau de respingere, din ultimul an doar 18.700 au fost efectiv îndepărtaţi din peninsulă. Şi aici este de vină sistemul italian de repatrieri voluntare şi de expulzări cu forţa, de care se plânge şi Consiliul European. Nu întâmplător, astăzi, în Parlamentul de la Roma, primul ministru, Paolo Gentiloni, a dat şi un răspuns la această problemă a Italiei.
Paolo Gentiloni: Nu semănăm iluzii, dar ştim că pe această stradă, pe cât pare de periculoasă, putem să obţinem rezultate optime care nu anulează această temă a migraţiei, dar poate să aducă ordine în aceste fluxuri şi, încet-încet, să substituim migraţia clandestină, ilegală, mortală pentru migranţi şi pentru traficul care i se învârte în jur, cu fluxul şi canale acceptabile, mai reduse, legale.
Reporter: Paolo Gentiloni a ţinut să mai sublinieze că italienii nu sunt fruntaşii clasei, însă nu acceptă lecţii şi lucrează numai în interes comun./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie