Atac armat în gara din Düsseldorf, Germania

Realizator: O informaţie de ultimă oră. Un atac a avut loc în această seară în gara din Düsseldorf, oraş situat în vestul Germaniei. Cel puţin cinci persoane au fost rănite de doi atacatori înarmaţi cu un topor şi cu un pistol. Împrejurările în care s-a produs acest atac nu sunt încă deloc clare. Sunt doar puţine informaţii publicate de presa germană, iar potrivit acestora ambii atacatori ar fi fost reţinuţi. Mergem acum pentru mai multe detaii la corespondentul DIGI 24 Alexandra Albu. Bună seara!

Reporter: Bună seara, bun găsit doamnelor şi domnilor! Operaţiunile sunt încă în desfăşurare în gara din Düsseldorf care a fost închisă în acest moment circulaţiei trenurilor şi împrejmuită cu un perimetru de securitate. Se pare, cel puţin din datele pe care le oferă poliţia în cest moment, surse din poliţie citate de Agenţia Associated Press, susţin că ar mai fi suspecţi în libertate în acest moment. Tabloidul „Bild” spune chiar că ar fi vorba despre alte două persoane aflate încă în libertate şi care ar fi luat parte într-un fel sau altul la acest atac comis în această seară în gara din Düsseldorf. Aşadar, Associated Press spune că sunt încă suspecţi în libertate. Nu se ştie unde sunt aceste persoane şi ce rol au avut în acest atac.

Martorii spun că totul a început undeva la ora 21:00 ora locală, ora 22:00 ora României, când cei mai mulţi navetişti se întorceau la Düsseldorf, în cazul în care desigur călătoresc pentru serviciu. Era destul de plină gara în momentul respectiv şi din mulţime un bărbat a început să atace pasagerii aflaţi pe peronul gării cu un topor. Acestea sunt informaţiile. Deocamdată sunt destul de multe detalii care nu au fost clarificate de către autorităţi, tocmai pentru că această operaţiune este încă în curs de desfăşurare, aşa cum spuneam, în gara din Düsseldorf. Sunt acolo foarte multe echipaje de poliţie, dar şi foarte multe echipaje ale Serviciului de ambulanţă. Ştim că cel puţin cinci persoane au suferit răni în urma acestui atac, dar nu se ştie cât de grave sunt aceste răni şi în ce măsură viaţa lor este pusă în pericol în acest moment.

De asemenea, pentru că această operaţiune este încă în desfăşurare, poliţia a cerut locuitorilor din Düsseldorf să stea cât mai departe de perimetrul gării şi să urmărească cât mai îndeaproape canalele de comunicare, să urmărească presa şi contul oficial al poliţiei din Düsseldorf pentru noutăţi legate de desfăşurarea acţiunii din gară. Aşa cum spune poliţia, încă sunt persoane în libertate care pot reprezenta un pericol pentru securitatea cetăţenilor şi de aceea este foarte bine ca oamenii să ştie să stea cât mai departe de gară. În aceste momente niciun tren care circulă pe ruta respectivă nu mai opreşte în acest moment în gara din Düsseldorf. Pe de altă parte, trebuie să ştim şi reamintim telespectatorilor că, din păcate, Germania se confruntă de aproximativ şase luni cu o serie neagră de astfel de evenimente.

Mai putem spune că totul a început în luna iulie a anului trecut cu un atac similar. La momentul respectiv un adolescent afgan, un refugiat, a atacat pasagerii tot într-o gară de data acesta din sud-estul Germaniei. Bărbatul era înarmat cu un topor şi cu un cuţit, La momentul respectiv a reuşit, de asemenea, să rănescă mai multe persone, cinci persoane rănite a fost bilanţul. Atunci atacatorul a fost împuşcat de poliţie la momentul respectiv. A mai fost un atac pe 22 iulie şi apoi un altul pe 24 iulie şi, desigur, totul a culminat în decembrie, pe 19 decembrie când ne amintim că un bărbat a intrat cu un camion într-o piaţă de Crăciun din Berlin. Acolo bilanţul  fost de 12 morţi şi 48 de răniţi. Germania a luat măsuri severe de securtitate pentru a împiedica repetarea unor astfel de acte de violenţă. Iată însă că din păcate autorităţile germane trebuie să se confrunte din nou cu un atac. Deocamdată nu ştim natura acestui atac. Autorităţile s-au ferit să-l catalogheze drept un atac terorist. Deocamdată încă adună indicii în acest sens. De asemenea, nu ştim nimic despre identitatea celor care au fost prinşi deja şi a suspecţilor care sunt încă urmăriţi de poliţie. Autorităţile nu au furnizat nicio informaţie în privinţa cetăţeniei lor, a naţionalităţii lor şi nici despre motivele pentru care au acţionat în acest fel. Nu se cunoaşte deci deocamdată niciun detaliu. Noi oricum urmărim subiectul şi vom reveni cu detalii noi imediat ce autorităţile germane le vor comunica./lazard/fcostea

DIGI 24 – 9 martie