Opinia Moscovei în legătură cu recentele dezvăluiri Wikileaks

Moscova consideră că, recentele dezvăluiri Wikileaks privind spionajul electronic al Statelor Unite împotriva oficialilor ruşi, sunt credibile, dar nu reprezintă o surpriză.

Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandru Beleavschi –  Kremlinul apreciază că acesta merită atenţie şi trebuie citite cu luare aminte – a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov. Întrebat de jurnalişti dacă Rusia ştie că serviciile americane folosesc cinci servere pentru interceptarea convorbirilor liderului rus, Peskov a spus că Statele Unite nu ascund de fapt că interceptează activ convorbirile oficialilor ruşi, inclusiv ale ambasadorului la Washington, Serghei Kisliak.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, la conferinţa comună de la Moscova, că omologul său german, Sigmar Gabriel, că Rusia este obligată să ţină cont de asemenea informaţii. Experţii – a spus el – consideră cât se poate de credibile informaţiile Wikileaks privind arseanalul de hacking al CIA şi folosirea în acest scop ca bază a sediului Consulatului american de la Frankfurt pe Main.

Dezvăluiri ale Wikileaks privind accesul CIA la aşa-numitele amprente digitale ale hackerilor din diferite ţări, arată că agenţia de spionaj americană le-ar putea folosi ea însăşi – a mai spus Lavrov – amintind în acest context acuzaţiile la adresa hackerilor ruşi, bazate pe amprentele lor digitale. Lavrov a mai spus că nu ia niciodată la el telefoane la convorbirile importante. Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, s-a rezumat să afirme că nu dispune de informaţii privind hackerii CIA şi a numit „zvonuri” informaţiile publicate de Wikileaks./eendrefy/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie