2017. március 13

Az igazságügyi miniszter a korrupcióellenes főügyész és legfőbb ügyész tevékenységének kiértékelésére készül

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a kövekező két hét alatt kiértékeli Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész és Augustin Lazăr legfőbb ügyész tevékenységét. Az igazságügyi miniszter kihangsúlyozta, hogy nem gyakoroltak személyére politikai nyomást a két intézményvezető szakmai és menedzseri munkájának kiértékeléséért. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy nem sugallta sem Augustin Lazărnek, sem Laura Codruţa Kövesinek, hogy nyújtsák be lemondásukat, hanem mindössze a Munka Törvénykönyvének egyik előirását idézte fel. A miniszter külön tárgyal Augustin Lazăr legfőbb ügyésszel és Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyésszel a 13. számú sürgösségi kormányrendelettel kapcsolatos kivizsgálásról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Şerban Nicolae, a szenátus jogi bizottságának elnöke hajlandó visszavonni módositó javaslatait

Şerban Nicolae, a szenátus jogi bizottságának szociáldemokrata elnöke hétfőn kijelentette, hogy hajlandó visszavonni módositó javaslatait, melyek szerint megkegyelmezésbe részesültek volna a korrupciós cselekedetekért börtönbűntetésre itéltek is. Şerban Nicolae döntését azután hozta meg, hogy tárgyalt Liviu Dragnea pártelnökkel.  A szenátus jogi bizottsága a jövő héten elemzi a megkegyelmezésre vontakozó törvénytervezetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

A kormány regionális találkozókat szervez a municipiumi polgármesterekkel

A kormány egész sor regionális találkozót kezdeményez a municipiumi polgármesterekkel a helyi és az országos szintű fejlesztési projektek megvitatása érdekében, nyilatkozta Sorin Grindeanu miniszterelnök, aki hétfőn, Bukarestben részt vett a Romániai Municipiumok Egyesületének közgyűlésén. „Szükségesek e találkozók a központi és a helyi hatóságok közös állásfoglalása szempontjából, hogy szembe tudjunk nézni a kétsebességű Európa elképzelésével kapcsolatos viták szülte kihivásokkal”, hangsúlyozta a miniszterelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

A helyi közigazgatásban dolgozók fizetésének 20%-os növelése személyzetcsökkentéssel jár

Az ország több övezetében a helyi hatóságok kénytelenek átszervezeséket végrehajtani a közigazgatásban dolgozók fizetésének 20%-os növelése miatt, amely februártól lép hatályba. Kovászna megyében, például, a megyei tanács már bejelentette, hogy versenyviszgát hirdet meg, melynek nyomán eldöntik ki marad és ki megy. Tamás Sándor, az intézet enöke közölte, hogy a fizetésemelésekkel a béralap csaknem 10 millió lejjel ugrott meg, azaz 30 millióról 40 millió lejre. A restruktúrálásra versenyvizsga alapán kerül sor, s akik megmaradnak az intézet alkalmazottjaiként, nemcsak nagyobb fizetésük, de több feladatuk is, fűzte hozzá a tanácselnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Januárban 5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

Ez év januárjában 5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest, közölte hétfőn az országos statisztikai intézet. A villamos- és hőenergia, valamint a gáz kitermelése és szolgáltatása 3,7 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a kitermelőipar több, mint 7 százalékkal  visszaesett. Ugyancsak az év első hónapjában több, mint 13%-al növekedett 2016 első hónapjához mérten a román termékek kivitele, főleg a gépjárművek és a szállitási felszerelések exportja, de továbbra is többet importálunk, mint amennyit exportálunk, jegyzi meg az emlitett forrás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Rozália Gănciulescu