2017, un an fast pentru piaţa imobiliară din România

RADOR: Care sunt tendințele pieței imobiliare în anul 2017?

Mădălina Cheptea: Piața imobiliară în anul 2017 este o piață în creștere. Reluarea creditării, revenirea la avansuri de 15-20% după creșterea avansurilor la creditele ipotecare și imobiliare în urma aprobării Legii Dării în Plată (creștere care a frânat activitatea de pe piața imobiliară pentru câteva luni), precum și plafonul aprobat de 2,5 miliarde de lei al Programului Prima Casă, sunt elemente importante de stimulare a pieței rezidențiale.

Atractivitatea din ce în ce mai mare a pieței imobiliare din România ca piață investițională,  aduce din ce în ce mai mulți investitori străini, persoane fizice dar și companii, atât pentru segmentul rezidențial, cât și pentru comercial, industrial, terenuri agricole și păduri, office.

RADOR: Piața imobiliară din București se înscrie în aceste tendințe?

Mădălina Cheptea:  Piața imobiliară din București este, poate, cea mai efervescentă din România, înregistrând cele mai mari tranzacții ca număr și valoare pe segmentul rezidențial și nu numai.

RADOR: De ce piața imobiliară este o locomotivă a  economiei românești? Acesta este și titlul unei cărți recent  apărute, pe care o semnați dvs. Sunteți, de altfel, singurul
doctor cu specializare în piața imobiliară din România.

Mădălina Cheptea: Piața imobiliară este o locomotivă a economiei românești pentru că are forța de a dezvolta sau de a bloca domenii conexe, domenii importante ale economiei. Cel mai elocvent exemplu este acela al economiei românești în 2008-2009, când piața imobiliară a suferit un blocaj brusc, atrăgând același efect asupra domeniului materialelor de construcții, a producției de mobilă etc. Dacă în 2008 piața imobiliară a căzut pradă modului iresposabil de a acorda credite a instituțiilor financiare, putem spune că, în 2016-2017, piața imobiliară este cea care dezvoltă piața financiară. Dacă în 2008 instituțiile financiare erau principalii finanțatori ai dezvoltărilor imobiliare, în 2015-2016-2017 situația este diamentral opusă, majoritatea dezvoltărilor imobiliare fiind finanțate din surse proprii ale dezvoltatorilor imobiliari. Instituțiile financiare finanțează acum în majoritate doar cumpărătorii finali și se observă din nou interes pentru a finanța dezvoltări imobiliare parțial sau în totalitate.

RADOR: Ȋn centrul Bucureștiului și al marilor orașe din România se află multe locuințe, catalogate ca fiind în risc seismic. Băncile refuză să mai acorde credite pentru astfel de locuințe. Ce probleme rezultă de aici? Mulți dintre noi ne  dorim, totuși, să locuim în centru.

Mădălina Cheptea: Este adevărat că ne dorim să locuim ultracentral, dar, în ceea ce privește cumpărătorii români, aceștia doresc aproape fără excepție imobile fără risc sau urgență seismică. Situația se schimbă radical în ceea ce privește cetățenii străini care achiziționează pentru investiție și care, în funcție de prețul de oportunitate al unei proprietăți, acceptă fără ezitare și imobile cu risc seismic 1, pericol public. Sigur, aceste achiziții se fac din surse proprii.

Băncile finanțează ceea ce societățile de asigurare sunt dispuse să asigure împotriva cutremurelor, adică imobile încadrate în clasa 3 de risc și urgență seismică și ocazional risc seismic sau urgență 2.

Ceea ce mi se pare mai problematic decât încadrarea unor imobile într-o categorie sau alta de risc seismic, este indiferența autorităților în ceea ce privește rezolvarea acestor probleme. Deși evaluările de risc seismic pentru București, de exemplu, s-au făcut cu mulți ani în urmă, doar câteva imobile au fost consolidate. Cunosc situația mai multor imobile care de ani de zile sunt pe lista de consolidare și, mai mult, proprietarii locuințelor din acele imobile au înscrisă o ipotecă pe proprietăți în favoarea Primăriei București pentru costurile de consolidare, consolidare care nici nu a început.

RADOR: Cum influențează programul Prima Casă piața imobiliară?

Mădălina Cheptea: Prima Casă a fost lansat în 2009 ca un ajutor guvernamental pentru deblocarea activităților pieței construcțiilor și a domeniilor conexe. Prima Casa 1 a reprezentat un nou început pentru piața financiar-bancară și imobiliară din România. Ȋn cadrul celor 5 lansări ale Programului Prima Casă de până acum, programul a continuat menirea inițială, deși am putea reproșa faptul că acest program nu a stimulat îndeajuns piața imobilelor noi, impulsionând mai mult de-a lungul timpului piața veche.  Pentru o analiză completă a efectelor concrete ale Programului Prima Casă, de la lansare până în prezent, și a pieței imobiliare în integralitatea ei  vă recomand lectura cărții “Piața imobiliară locomotivă a economiei românești”.

Notă : Mădălina Cheptea este broker imobiliar, doctor în economie, autorul cărţii  “Piața imobiliară locomotivă a economiei românești”, Editura ASE,  februarie 2017.

RADOR (13 martie)