Dirijorul francez Olivier Robe la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Miercuri, 15 martie 2017, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio prezintă la pupitru un tânăr dirijor în plină ascensiune pe scenele muzicale din Europa: Olivier Robe, alături de cunoscuta violonistă Cristina Anghelescu, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio. Idila lui Siegfried de Wagner se află pe capul de afiș al concertului din 15 martie, urmată de Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de coarde de F. Mendelssohn și de Simfonia nr. 40 în sol minor de Mozart.

Apreciat de celebrul profesor Jorma Panula pentru abilitățile, talentul și flerul său artistic, Olivier Robe a colaborat cu orchestre de primă mărime din Europa. De mai mulţi ani, Olivier Robe lucrează, alături de Philippe Herreweghe, cu instrumente de epocă, realizând programe din repertoriul clasic şi romantic, înregistrate pentru Harmonia Mundi cu Orchestra Champs-Elysées din Franța.

Prezenţă activă pe scenele din România, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Teatro Monumental y Auditorium din Madrid, Smetana Hall din Praga, St. John’s Smith Square, Londra, Finlandia Hall din Helsinki și a colaborat cu orchestre prestigioase din Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, dar și cu orchestrele radio din Helsinki și Madrid.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

BIOGRAFII

 OLIVIER ROBE

Prezenţă activă pe scenele din România, Olivier Robe a devenit dirijor permanent invitat al orchestrelor Filarmonicilor Moldova din Iaşi şi Mihail Jora din Bacău. Celebrul profesor Jorma Panula se arăta impresionat de abilităţile muzicale, talentul și flerul său artistic. Graţie acestor calităţi Olivier Robe a fost invitat să colaboreze cu numeroase ansambluri din Europa: orchestrele de cameră din Berlin, Amsterdam, Pori Sinfonietta, „Leopldinum” Wroclaw, Orchestra de Cameră Radio România, orchestrele simfonice din Vaasa, Nürnberg, Dubrovnik, Kuopio, Moscova, Trondheim, orchestrele Filarmonicilor Mihail Jora Bacău, Moldova Iaşi, cea din Botoşani şi Wroclaw, Orchestra Giovanile Italiana, etc. În ultima perioada a dirijat şi a fost reinvitat la orchestrele Bangkok Symphony şi The Royal Flemish Philharmonic,.

Olivier Robe este finalist al Concursului internaţional de dirijat orchestră din Nürenberg.

Cu un repertoriu bogat, ce cuprinde creaţii de la muzica barocă până la cea contemporană, Olivier Robe a avut ocazia să colaboreze cu renumiţi compozitori: G. Liegeti, L. Berio, H. Dutilleux, K. Stockhausen, M. Kagel, Y. Xenakis şi O. Neuwirth.

În paralel a fost asistentul lui Philippe Herreweghe pentru interpretarea lucrărilor din repertoriul clasic şi romantic pe parcursul înregistrărilor Orchestrei Champs-Elysées pentru casa de discuri Harmonia Mundi.

Născut la Caen, Olivier Robe s-a apropiat de universul muzical ca instrumentist. A studiat violoncelul, pianul, solfegiul, analiza muzicală şi armonia în oraşul natal. A continuat la Conservatorul Naţional Superior din Paris şi s-a perfecţionat la violoncel în cadrul Folkwang-Hochschule din Essen, unde a obţinut calificativul „foarte bine”.

Din anul 2000, Olivier Robe este violoncel 2 solo al Orchestrei Regale Filarmonice din Flandra.

Printre proiectele viitoare ale dirijorul Olivier Robe se numără şi colaborarea cu Thüringen Philharmonie Gotha.

 

CRISTINA ANGHELESCU

Cristina Anghelescu provine dintr-o familie de muzicieni și a început studiul viorii cu tatal său, cel care i-a îndrumat cu atenție și profesionalism formarea artistică.

Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din București la clasa Maestrului Ștefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah ) și în prezent este solista Orchestrelor Radio din București.

Este câștigătoarea concursurilor internationale “Jean Sibelius” – Helsinki 1990, “Alberto Curci” – Napoli 1983, “Dr. Luis Sigall” – Viña del Mar 1985  – Chile și Andria 1991, câștigând de asemenea  premiul V la  “J. Thibaud” Paris 1981, premiul IV la “Tibor Varga” – Sion 1983  și premiul IV la Concursul “P. I. Ceaikovski” – Moscova 1986.

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată și re-invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Tschaikowsky Hall – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Prague; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki și Madrid etc.

A colaborat cu maeștri cunoscuți ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov.

A efectuat numeroase turnee de concerte și recitaluri în toate țarile Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud.

A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele aparând pe CD, cu concertele de Mozart, Ceaikowsky, Mendelssohn-Bartholdy,” Anotimpurile” de Vivaldi și cu cele doua Concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră “Philarmonia” din Londra.