Igor Dodon a vorbit despre nevoia edificării parteneriatului strategic dintre Moldova şi Federaţia Rusă

 Înainte de vizita la Moscova, programată la sfârşitul săptămânii, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a primit azi, la Chişinău, pe viceministrul rus de externe, Grigori Karasin. Cu acest prilej, Dodon a vorbit, încă o dată, despre nevoia edificării parteneriatului strategic dintre Moldova şi Federaţia Rusă.
Igor Dodon a propus, în timpul unei întrevederi cu ministrul adjunct rus de externe, Grigori Karasin, iniţierea unor consultări moldo-ruse privind edificarea unui parteneriat strategic între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Cei doi a făcut un schimb de opinii privind realizarea unui asemenea parteneriat în cadrul acordului de prietenie şi colaborare în vigoare sau să se aibă în vedere şi opţiunea elaborării unui nou acord privind parteneriatul strategic moldo-rus. De asemenea, în discuţie s-au aflat probleme ce ţin de reglementarea conflictului transnistrean, Igor Dodon exprimându-şi speranţa că, până la sfârşitul lunii martie, se vor putea întâlni din nou cu liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Iniţiativa lansată astăzi de Igor Dodon, precum şi altele similare sunt un tribut pe care trebuie să-l plătească în urma angajamentelor pe care şi le-a asumat faţă de Moscova – a comentat pentru Radio Chişinău analistul politic Ion Tăbârţă. Expertul este de părere că, astfel, Igor Dodon demonstrează încă o dată că reprezintă, de fapt, interesele Federaţiei Ruse în Republica Moldova.
Ion Tăbârţă: „El îşi face mai departe jocurile sale, de fapt, el respectă anumite promisiuni pe care le-a luat în perioada electorală faţă de Federaţia Rusă. El doar continuă ceea ce a început în campania electorală şi depinde de cum acest lucru nu se încaderază în cele anunţate de dumnealui  imediat după ce a fost ales în calitate de preşedinte al Republicii Moldova, că va fi preşedintele tuturor cetăţenilor”.
Igor Dodon va întreprinde, la sfârşitul acestei săptămâni, o nouă deplasare la Moscova, urmând să participe la un for economic şi să se întâlnească şi cu Vladimir Putin. Preşedintele de la Chişinău, care a intrat în funcţie la sfârşitul lunii decembrie, s-a declarat şi până acum un adept al unor relaţii speciale cu Federaţia Rusă şi al denunţării acordului de asociere cu Uniunea Europeană, semnat de Republica Moldova în 2014. În timpul vizitei sale la Moscova de acum două luni, Igor Dodon s-a pronunţat în favoarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Euroasiatică, aflată sub controlul Kremlinului. Pe de altă parte, Parlamentul şi Guvernul de la Chişinău se declară în favoarea continuării parcursului european al Republicii Moldova./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 martie)