Beneficiile consumului de conopidă

În Statele Unite ale Americii, conopida este în prezent menţionată pe aceeaşi poziţie cu sparanghelul, varza de Bruxelles şi broccoli. Potrivit cotidianului „The New York Times”, conopida este apreciată şi populară în multe oraşe din întreaga lume, precum Los Angeles, Paris, Viena sau Londra. În prezent, această legumă revine în gastronomie nu numai datorită aromei sale delicate, ci şi proprietăţilor benefice asupra sănătăţii noastre. Dieticianul Siegfried Wintgen din Kirchham, Austria, a prezentat pentru nachrichten.at, câteva dintre efectele pozitive pe care le are consumul de conopidă. Conţinutul ridicat de potasiu protejează sistemul cardiovascular. Conopida are un efect antihistaminic şi ajută la prevenirea cancerului de colon. Bogată în calciu, are rol important pentru metabolismul osos, coagularea sângelui şi sistemul nervos. De asemenea, un consum de conopidă ajută la prevenirea bolii parodontale. Conținutul ridicat de magneziu stimulează metabolismul energetic, protejează inima şi scade tensiunea arterială. Totodată, acidul folic care se găseşte în conopidă este important pentru formarea sângelui și pentru a preveni osteoporoza. Acesta stimulează creșterea celulară și are efecte pozitive asupra sistemului nervos central și asupra metabolismului proteic. Pentru tratamentul gutei, conopida se pretează atât ca mijloc de protecţie, cât şi de prevenire, împreună cu vitamina B12. Totodată, conopida este deosebit de ușor de digerat. Ea este tonică şi are efect de curăţare asupra rinichilor şi vezicii urinare. Consumul de conopidă fortifică mucoasa intestinală şi sistemul imunitar./aionescu

(www.nachrichten.at – 15 martie)