„HAIKUNOI” PENTRU A SĂRBĂTORI ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI

Campania „Picnic Poetic – Haikunoi” revine pentru a treia ediție, la inițiativa Ambasadei Franței în România și a Institutului Francez din România. În acest an, evenimentul va lua amploare, desfășurându-se în peste 90 de locații simultan. Luni 20 martie, în intervalul orar 12.00 – 14.00, participanții vor avea ocazia să participe la numeroasele activități propuse de către organizatori și să-și publice creațiile poetice pe rețelele de socializare, adăugând hashtag-ul #haikunoi2017.

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei, acest eveniment de mare amploare își propune promovarea limbii franceze și a valorilor francofone într-o atmosferă convivială, la care vor lua parte elevi, studenți, corpul didactic, dar și personalități marcante din lumea diplomației, cea instituțională, sau din mediul afacerilor. Pe lângă faptul că este un moment prielnic pentru a împărtăși creații poetice în limba franceză, această întâlnire își propune să aducă laolaltă toți reprezentanții francofoniei din România.

La București, evenimentul va fi inaugurat de către Ambasadorul Franței în România, E.S. Domnul François Saint-Paul, care va fi prezent la Colegiul Național de informatică „Tudor Vianu”, alături de elevi și de profesori. Totodată, evenimentul se va desfășura în aproape toate orașele din România, unde cele 110 instituții organizatoare vor beneficia de prezența mai multor Ambasadori francofoni sau francofili, dar și a unor reprezentanți ai organizațiilor francofone.

Conform dicționarului Larousse, un haïku este „o scurtă poezie de șaptesprezece silabe, care este compusă din trei versuri (respectiv din 5, 7 și 5 silabe) ; în general, haïku-ul evocă un peisaj sau o stare de spirit”. Conceptul picnicului poetic constă în compunerea unor poezii în limba franceză, iar constrângerile de redactare variază în funcție de vârsta și cunoștințele fiecărui participant. Tototdată, aceste reguli de stil nu trebuie să limiteze nicidecum libertatea de exprimare și alegerea temelor care vor fi abordate de către tinerii creatori.

În 2017, Picnicurile poetice au fost incluse în lista „Grand Tour, o incursiune în francofonie”. Acest proiect, aflat sub înaltul Patronaj al Preşedintelui Republicii Franceze şi susținut de Organizaţia Internațională a Francofoniei, reunește sub aceeași etichetă o sută de evenimente culturale majore de pe cele cinci continente, menite să pună în evidenţă şi să ilustreze bogăţia, diversitatea şi vitalitatea spațiului francofon.

Pentru a lua parte la picnicul francofon poetic, publicul larg din București este invitat la Casa Universitarilor sau la librăria franceză Kyralina, în intervalul orar susmenționat. Lista completă a locațiilor și a participanților este disponibilă pe pagina de Facebook a Institutul Francez.

 Evenimentul Picnic Poetic – Haikunoi 2017 este organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, cu sprijinul Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone (GADIF), a Lectoratelor franceze, a Alianțelor franceze, a Centrelor și Caselor francofone, a Liceelor francofone, a Bibliotecilor francofone și a Departamentelor de limbă franceză din cadrul universităților.