2017. március 17

Románia GDP-arányos államháztartási deficitje az idén elérheti a 3,7%-ot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint Románia GDP-arányos államháztartási deficitje az idén elérheti a 3,7%-ot, mig jövőben a 3,9%-ot. Reza Baqir, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője pénteki, bukaresti sajóértekezletén kijelentette, hogy a dijak fokozatos csökkentése, illetve a nyugdijak és a közalkalmazotti bérek ugyancsak fokozatos növelése miatt a költségvetési struktúra kevésbé rugalmas. „Ha vissza tekintünk a román gazdasági helyzet alakulására az utóbbi hét évben, akkor azt az üzenetet intézhetjük Romániához, hogy a globális pénzügyi válság után jelentősen konszolidálta gazdaságát. Mindezek ellenére, az adók és dijak fokozatos lefaragása és a béremelések, amelyek meghaladják a termelés növekedési szintjét, valamint a jó minőségű befektetések csökkenése veszélybe sodorják az emlitett gazdasági eredményeket és korlátozzák a potenciális növekedést”, nyilatkozta Reza Baqir, hozzáfűzve, hogy a fenntartható gazdasági növekedéshez Romániának át kell irányitania politikáját a fogyasztásról a befektetések irányába és folytatnia kell a korrupció elleni küzdelmet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Mircea Ionescu-Quintus volt liberális elnököt Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjével tűntették ki

Mircea Ionescu-Quintus, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnökét pénteken, 100. életévének betöltése előtt egy nappal, kitűntették Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjével. A kitűntetést Klaus Iohannis államfő nyújtotta át, a Cotroceni palotában.Az államfő ez alkalommal elmondta, hogy Mircea Ionescu-Quintusnak köszönhető a liberális doktrina fellendülése és ugyancsak az Ő érdeme, hogy olyan időszakban fejlesztette ki a párbeszéd kultúráját, amikor a társadalom alig körvonalazódott.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

A román államfő nem tartja indokoltnak az ügyészségi vezetők leváltását

Klaus Iohannis államfő nem tartja indokoltnak az ügyészségi vezetők leváltását, derült ki Klaus Iohannis pénteki bukaresti sajtóértekezletén. Mint mondotta, elégedett munkájukkal és inkább ki kell értékelni mindkettőt, mint leváltani. Másrészt, megjegyezte: a kormányfővel megvitatja az európai kérdéseket, hogy Románia az Elnökségi Hivatal és a Kormány szintjén mgállapitott álláspontra helyezkedjen az európai politikusok előtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Románia lakóssága rohamosan csökken

Románia lakóssága rohamosan csökken; csak ez év januárjában csaknem 13.700-al csappant meg az ország lakóinak a száma, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal által pénteken nyilvánosságra hozott adatokból. Az év első hónapjában mintegy 16 ezer gyermek született, azaz 4%-al kevesebb az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest, mig az elhalálozások száma 29.000 volt, ami 23%-al jelentett többet a 2016 januárjához képest. A statisztikai adatok szerint, a vizsgált időszakban, a gyermekhalandóság 3,1%-al növekedett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

A kormány támogatja a resicabányai Gépgyártó Üzemet

Sorin Grindeanu miniszterelnök pénteken látogatást tett a resicabányai Gépgyártó Üzemnél, ahol elbeszélgetett a vállalat vezetőségével és a szakszervezeti képviselőkkel. „Az olcsó energiatermelés a kormány prioritása, de az üzem megmentése a katonai felszerelések gyártásának újbóli működésbe hozásától függ. A védelmi ipar revitalizálására törekszünk, ezért is utaltunk ki a GDP-ből 2%-ot e területnek. A kormány mindent megtesz, hogy támogassa a resicabányai Gépgyártó Üzemet jelenlegi helyzetének áthidalásában. A resicabányai üzem a Hidroelectrica villamosenergia-termelő vállalat fő beszállitója, ami a hidroenergetikai berendezéseket illeti. A gépgyártó üzem termelési kapacitásnak mintegy 90%-át általános javitásnak kell alávetni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)/rganciu