În Olanda a început procesul pentru formarea noului guvern, după victoria Partidului Liberal al lui Mark Rutte

 În Olanda a început procesul pentru formarea noului guvern. Conform tradiţiei, partidul care a câştigat cele mai multe locuri în parlament primeşte sarcina de a forma executivul. Contrar aşteptărilor, formaţiunea de extrema dreaptă Partidul pentru libertate, al lui Geert Wilders, a ieşit pe locul al doilea, după Partidul Liberal al lui Mark Rutte. Rezultatele alegerilor de ieri au fost legitimate de o prezenţă masivă la vot, de peste 80%. Rezultatele finale vor fi prezentate oficial pe 21 martie, iar pe 23 martie va fi instalat noul parlament.

Preşedintele parlamentului s-a întâlnit în această după-amiază cu liderii partidelor câştigătoare pentru a discuta despre formarea coaliţiei. De precizat că partidele nu au voie să divulge presei informaţii legate de conţinutul discuţiilor. Toate partidele au declarat înainte de alegeri că nu vor să colaboreze cu Geert Wilders, însă acesta le aminteşte colegilor săi parlamentari că partidul său este al doilea după cel liberal, şi chiar cu cinci locuri în plus câştigate faţă de 2012. Geert Wilders a declarat în cele câteva interviuri că este gata să negocieze o intrare la guvernare, chiar şi cu Rutte. Există însă un punct la care ţine foarte mult.
Geert Wilders: „Nu suntem un partid cu un singur obiectiv, însă islamizarea este foarte importantă şi vocile împotriva islamizării sunt din ce în ce mai puternice.
Pentru Rutte însă, votul olandezilor înseamnă frânarea populismului de proastă factură, iar Europa a răsuflat uşurată. În scrisoarea oficială trimisă astăzi lui Mark Rutte, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune: „Rezultatul acestor alegeri este o inspiraţie pentru alţii. Olanda a votat pentru valorile europene”./dstanesc
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie)