Raportul Winkler – un pas către comerţul curat cu zăcăminte

În data 16 martie, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg cu o largă majoritate (558 de voturi pentru, 17 împotrivă și 45 de abțineri) s-a adoptat Raportul Winkler cu privire la regulamentul european pentru mineralele care provin din zone de conflict. Scopul acestuia este ruperea legăturii dintre activitățile economice, minerit și comerțul cu staniu, tantal, tungsten și aur, denumite generic 3TG, precum și finanțarea conflictelor armate din veniturile care rezultă din aceste activități. Despre acest subiect europarlementarul UDMR a acordat un interviu în exclusivitate pentru RAROR.

R.: Cum a pornit această iniţiativă a Parlamentului European?

Iuliu Winkler: Iniţiativa a aparţinut Parlamentului European. A început acum patru ani, când am adoptat o hotărâre prin care am solicitat Comisiei Europene să elaboreze un proiect de regulament. Aceasta s-a şi întâmplat acum trei ani, când proiectul de regulament a fost depus la Parlamentul European şi de atunci se desfăşoară această dezbatere între Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene. Am mediat această dezbatere în calitate de raportor. Ne-am întâlnit de cinci ori cu reprezentanţii de vârf ai acestor organisme şi de nenumărate ori cu specialişti, până când am elaborat acest regulament care este obligatoriu pentru firmele care importă aceste zăcăminte în UE şi este o recomandare pentru toate firmele care extrag şi prepară aceste zăcăminte. Trebuie ştiut că începând de la telefoanele mobile până la calculatoare şi de la televizoare până la rachete, toate aceste produse folosesc astfel de zăcăminte.

R.: De ce a fost nevoie de un astfel de document?

Iuliu Winkler: Dacă aruncăm o privire pe harta lumii, atunci putem constata o interesantă suprapunere între zăcămintele minerale foarte valoroase şi acele ţări africane sau în est, unde sunt regimuri dictatoriale sau statul practic nu există, ori nu funcţionează, iar drepturile omului nu sunt respectate. Se întâmplă ca în aceste regiuni, la minerit sau în activitatea de comerţ să fie utilizată munca copiilor sau chiar diferite forme ale sclaviei şi nimeni nu se ocupă acolo de respectarea drepturilor omului. Din păcate şi în Europa există un model comercial în cadrul căruia firmele nu sunt interesate să afle cum au fost extrase acele resurse pe care le cumpără, cum au fost prelucrate şi aşa mai departe. Noi, în Parlamentul European, am dori să desfiinţăm sau măcar să reducem utilizarea acestui model comercial. De ce? Pentru că, deși nu putem susţine că aceste firme au încălcat vreo normă juridică, prin faptul că nu se interesează de originea zăcămintelor cumpărate, practic, în mod indirect, contribuie la stabilizarea ilegalităţilor, mai mult finanţează războaiele, războaiele civile, încălcarea drepturilor omului. Noua reglementare prevede că cele patru zăcăminte minerale staniu, tantal, wolfram şi aur pot fi importate pe teritoriul Uniunii Europen doar dacă importatorul a făcut dovada că a respectat principiul stăruinţei necesare (due diligence). Pentru aceasta există reguli elaborate de OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică n.r.). Reglementarea aceasta este recunoscută pe plan mondial, de aceea am preluat-o şi noi. Deocamdată se referă la cele patru zăcăminte amintite: stanniu, tantal, wolfram (numit şi tungstem) şi aur.

R.:Cum a fost primită de către firme această reglementare?

Iuliu Winkler: Am organizat foarte multe întâlniri cu mediile industriale. Eu personal m-am întâlnit cu reprezentanţii asociaţiilor industriale din Europa, dar m-am întâlnit de două ori cu episcopul din Liege care conduce comisia economică a Sfântului Scaun şi a delegaţiei Vaticanului, deci au existat consultări largi înainte de adoptare. Firmele au invocat probleme organizatorice şi materiale. Au spus că pentru ei reprezintă un efort suplimentar să facă aceste investigaţii şi au cerut recuperarea cheltuielilor. Comisia Europeană va rezerva bani pentru aceste investigaţii, există un program şi un fond numit COSME pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii. În cadrul acestui program firmele mici şi mijlocii pot depune proiecte pentru finanţarea activităţii de due diligence. Desigur, noi am avut în vedere sprijinirea firmelor mici, pentru că firmele mari, multinaţionale dispun de fonduri pentru aşa ceva.

Ervin Székely