Campanie de prevenire asupra pericolelor care îi pândesc pe tineri în mediul online

Poliţia Română a demarat o campanie de prevenire pentru a atrage atenţia asupra pericolelor care îi pândesc pe tineri în mediul online. Oamenii legii vor să-i informeze atât pe copii, cât şi pe părinţi în legătură cu jocuri foarte populare pe internet şi care în multe cazuri sfârşesc prin sinuciderea participanţilor. Decizia vine după ce 5 adolescenţi din Iaşi au ajuns ieri la spital, în stare de inconştienţă. Ei practicau un joc în care trebuiau să-şi ţină respiraţia în timp ce erau strânşi în braţe de alţi colegi.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române: Dacă în jurul dvs observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, trebuie să anunţaţi de îndată autorităţile. După cum spuneam, în România nu este un fenomen la acest moment, însă toţi părinţii trebuie să fie foarte atenţi la ce site-uri frecventează copiii lor. Din cauzuistica ţărilor în care acest joc este practicat s-a observat faptul că el face victime în rândul minorilor cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani.

Realizator: În Rusia şi în spaţiul ex-sovietic este încă popular un joc denumit „Balena Albastră”. Participanţii sunt provocaţi să îndeplinească tot felul de sarcini care merg către acţiuni extreme. Nu este încă clar dacă tinerii din Iaşi aveau legătură cu acest joc, care a făcut până acum 130 de morţi./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 martie