Primul fascicul laser va fi emis la Măgurele luna viitoare

Realizator: Primul fascicul laser va fi emis la Măgurele luna viitoare, a declarat pentru Radio România Actualităţi directorul ELI-România, profesorul Nicolae Zamfir. Este vorba de începutul testelor şi experimentelor care vor duce la capacitatea maximă cel mai puternic laser din lume. Pregătirile sunt în stadiu avansat, explică profesorul Nicolae Zamfir.

Nicolae Zamfir: Am reuşit să facem investiţia în noul centru, am trecut de trei sferturi, a trecut clădirea toate testele. S-a început montajul echipamentelor experimentale, toate componentele sunt în sala Laser. A început montajul şi sperăm ca, luna viitoare, să avem primul fascicul laser, sigur nu la puterea de 10 PW sau 20 de PW. Vor urma doi ani de testări, de încercări, de rafinamente. E un eveniment şi pentru că toate componentele au trecut testele individuale, acum să vedem cum funcţionează ansamblul.

Realizator: Precizările au fost făcute la o întâlnire cu importante companii şi firme japoneze, interesate să colaboreze la acest proiect. Aproximativ 100 de companii din întreaga lume se află în dialog cu reprezentanţii ELI-România, ne-a transmis reporterul nostru Simona Şerbănescu./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 martie