Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru marţi şedinţa CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru marţi şedinţa CSAT, având drept teme majore pe agendă programul de înzestrare a Armatei şi mandatul României la summitul NATO de la Bruxelles. Înzestrarea Armatei, mai ales dotarea cu mai multe corvete multifuncţionale a devenit subiect de controversă după ce cabinetul Grindeanu a abrogat, săptămâna aceasta, hotărârea privind corvetele dată de cabinetul Cioloş anul trecut, cu argumentul că procedura prevede obligatoriu avizul Parlamentului.

Reporter: Oana Bâlă – Membrii CSAT vor discuta, în şedinţa de marţi, despre stadiul îndeplinirii în cursul anului trecut a programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea armatei până în anul 2026 şi în perspectivă. Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că pe ordinea de zi a reuniunii CSAT se află şi situaţia corvetelor multifuncţionale, acele vase militare de mic tonaj şi cu mare mobilitate de acţiune, care urmau să fie construite la Galaţi, la şantierul naval deţinut de un grup olandez. Această decizie fusese luată de fostul guvern condus de Dacian Cioloş, însă actualul executiv a abrogat, săptămâna trecută, hotărârea privind programul de dotare a Armatei cu corvete. În opinia actualilor guvernanţi, hotărârea nu îndeplinea cerinţele legale, care spun că este necesară aprobarea Parlamentului pentru investiţii ce depăşesc 100 de milioane de euro.

Activitatea desfăşurată anul trecut de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale va fi un alt subiect dezbătut de către membrii CSAT, care vor discuta şi despre mandatul României la summitul NATO de la Bruxelles şi vor analiza activitatea Consiliului din 2016. Potrivit Preşedinţiei, în cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională. În schimb, desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI cu diverse instituţii nu va constitui o temă de discuţie. Şeful statului a menţionat că nu a cerut nimeni acest lucru şi nu a dorit să se pronunţe dacă demersul este oportun sau nu./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 martie