2017. március 20

Japán sztrájkot tartottak az Ifjúsági és Sportügyi Minisztériumnál

Hétfő délelőtt kétórás japán sztrájkot tartottak az Ifjúsági és Sportügyi Minisztérium alkalmazottjai, bérjogaik újraszámitását követelve. Alexandru Dunca tárcavezető a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az alkalmazottak felének a minimális átlagbérrel megegyező fizetése van, amely tartalmazza a régiségi pótlékot is. A miniszter szerint a helyzet az új bértöny révén orvosolható. Az Ifjúsági és Sportügyi Országos Szakszervezet elnöke a maga részéről kijelentette: Az Alkotmánybiróság 794/2016 számú döntésének gyakorlatba ültetését, valamint az 1/2017 számú kormányrendelet korrekt értelmezését követelik, amely az 1.450 lej minimálbérről szól és amely nem tartalmazza a bérpótlékokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Közvitára bocsátják az  e-személyi igazolványra vonatkozó törvénytervezetet

A belügyminisztérium közvitára bocsátja az elektronikus személyazonosító igazolványról szóló törvénytervezetet. Az elektrónikus személyi igazolvány helyettesiti majd az egészségügyi kártyát is és használható elektrónikus azonosításra is. A törvény kezdeményezői szerint az új személyazonosító igazolvány használatával a polgárok egyszerűbben hozzáférhetnek bizonyos elektronikus szolgáltatásokhoz. Aki nem akar e-személyi igazolványt, a tervezet szerint továbbra is igényelheti az egyszerű igazolványt. Az e-személyi igazolványt 14 éves kor előtt is kiállíthatják a hatóságok, amennyiben legalább egyik szülő igényli ezt. A 0-14 év közötti kiskorúak számára két évig, a 14-18 év közöttiek számára négy évig, 18 év fölött 10 évig lesz érvényes az egyszerű és az elektronikus igazolvány is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

Az ALDE a húsvéti ünnepek után hivja össze a kongresszust

Feszült légkörben zajlott a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökségének vasárnapi ülése, amelyen a tisztújító kongresszus időpontjáról döntöttek. Daniel Constantin, az ALDE egyik társelnöke kivonult az ülésteremből mivel alapszabály-ellenesnek tartotta az ülés összehivását. A munkálatokat nem szakitotta félbe a szövetség másik társelnöke, Călin Popescu Tăriceanu, aki – az ALDE területi vezetőivel együtt  -kijelölte a kongresszus időpontját. A tervek szerint a kongresszuson az ALDE élére egyetlen vezetőt választanak.  Daniel Constantin kifejtette: Az ALDE-n belüli nézeteltérések abbók adódtak, hogy rendszerint kihagyták őt a koalíciós egyeztetésekből. Călin Popescu Tăriceanu visszavágásban azzal vádolta meg Daniel Constantint, hogy tavaly, a parlamenti választási jelöltlisták összeállításakor megzsarolta őt, hogy a hozzá közel álló személyek kerüljenek befutó helyre. Constantin megjegyezte: nem mond le a pártból és hamarosan tárgyalni fog Sorin Grindeanu miniszterelnökkel az általa betöltött – miniszterelnök-helyettesi és környezetvédelmi miniszteri tárca – funkciókról. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy biróságon támadja meg a kongresszus összehivására vonatkozó állandó bizottsági döntést. Másrészt, az ülés végén Tăriceanu bejelentette, hogy a húsvéti ünnepek után megtartják az ALDE rendkivüli kongresszusát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.20)

A Wizz Air diszkont légitársaság több mint 20% növeli az idén szállítási kapacitását Romániában

A Wizz Air diszkont légitársaság több mint 20% növeli az idén szállítási kapacitását Romániában. A tervek szerint a Wizz Air összesen 7,6 millió helyet értékesít idén a romániai belföldi járatokon, miután tavaly 6,26 millió helyet kínált. Tavaly, Romániában összesen 16,4 millió személy utazott repülővel belföldön. A román légi közlekedési piacon a második helyet a Blue Air diszkont légi társaság foglalja el, amely tavaly 3,6 millió utast szállított, s ezzel megelőzte a Tarom román állami légitársaságot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.20)

Rozália Gănciulescu