Dirijorul Cristian Măcelaru revine la pupitrul Orchestrei Naționale Radio Concert dedicat aniversării Radio România Muzical – 20 de ani

Vineri, 24 martie 2017, ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu, inclusă de prestigioasa publicație International Piano Magazine între primii 30 de pianiști ai lumii cu vârsta sub 30 de ani. Concertul are o semnificație cu atât mai specială cu cât data de 24 martie coincide cu aniversarea a 20 de ani de activitate a postului Radio România Muzical, unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice.

Cu un program 100% romantic, seara va debuta cu Concertul nr. 2 în do minor pentru pian și orchestră, op. 18, de S. Rachmaninov, iar în partea a doua va prezenta Simfonia nr. 4 în mi bemol major – Romantica de A. Bruckner.

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. Între evenimentele recente care l-au propulsat în atenția publicului internațional se numără colaborarea cu Orchestra Naţională Simfonică din Washington şi celebra violonistă Anne Sophie-Mutter.

Absolventă a Royal Northern College of Music, a Guildhall School of Music and Drama, fiind numită Artist Asociat de Onoare al Royal Northern College of Music, Alexandra Dariescu colaborează în prezent cu orchestre prestigioase, ca London Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra şi Michael Francis, Orchestra Operei din Oslo, Royal Philharmonic şi Bournemouth Symphony Orchestra, lucrează sub îndrumarea lui Sir András Schiff, iar în trecut a studiat cu celebra pianistă Imogen Cooper.

Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997. Pe parcursul acestor 20 ani, s-a impus ca un reper al calității în peisajul media, rămânând, de asemenea, unicul post de radio românesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio România Muzical promovează marile valori ale creației românești și universale, în interpretări de marcă, românești și străine. Radio România Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creațiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau înregistrări realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache. Radio România Muzical este conectat permanent la viața muzicală internațională prin concertele pe care le preia, în direct sau înregistrat, prin rețeaua Uniunii Europene de Radio. Astfel, pot fi ascultate live spectacole puse în scenă la operele Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alături de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna, Bayreuth sau evenimente memorabile, așa cum a fost, în ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.

Radio România Muzical pune la dispoziția partenerilor săi din Uniunea Europeană de Radio evenimente care au loc în România, precum cele trei ediții de până acum ale Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio ”RadiRo” sau unele special organizate pentru stagiunile Uniunii Europene de Radio, așa cum a fost Festivalul “București, oraș al muzicii” din anul 2007.

Promotor al tinerilor muzicieni români de valoare, Radio România Muzical a susținut în 2013, participarea violonistului Răzvan Stoica la concursul ”New talent” de la Bratislava, o rampă de lansare în viața internațională de concert, pe care acesta l-a și câștigat. Alți tineri muzicieni propuși de Radio România Muzical la concursul ”Concertino Praga” au obținut de-a lungul anilor importante premii. Printre aceștia: violonista Alexandra Bobeico – premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo – premiul al II-lea (2016), violonista Mălina Ciobanu – mențiune (2016), pianistul Cadmiel Boțac – mențiune (2013).

Radio România Muzical transmite în direct și înregistrează cele mai importante evenimente muzicale românești: de la Festivalul Internațional George Enescu, la Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român, dedicată tinerilor muzicieni. De asemenea, a fost organizatorul  unor evenimente aparte în peisajul cultural românesc precum Festivalurile “Dinu Lipatti” din 1999, unde printre protagoniști a figurat celebra pianistă Elisabeth Leonskaja și “Zilele Lipatti” din 2010 sau stagiunile de concerte organizate în 2014 și 2015 la Muzeul Național Cotroceni.

Începând din anul 2010, Radio România Muzical desfășoară proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spații neconvenționale (mall-uri, hipermarketuri, librării, muzee, sedii de firme, magazine de mobilă și bricolaj), extins ulterior în mediul școlar. Astăzi, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este unul dintre principalele proiecte culturale Radio România. Iar în 2013, a organizat prima ediție a proiectului “Votează discul de muzică clasică al anului”. Interpreții discurilor câștigătoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiană și pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Știrbăț (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).

Radio România Muzical poate fi ascultat în prezent pe două frecvențe: 104.8 FM (București) și 97.6 FM (frecvență regională), ca și pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro și prin aplicațiile IOS și Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhivă audio extinsă de emisiuni, cronici, interviuri, știri, alte 7 stream-uri on demand.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

RADOR – 21 martie