Radio România Muzical împlinește 20 ani

În 24 martie 1997 emitea pentru prima dată Radio România Muzical, primul și unicul, până în prezent, post românesc de radio dedicat muzicii clasice și de jazz. Au trecut de atunci 20 ani, perioadă în care Radio România Muzical și-a confirmat valoarea și rolul în peisajul cultural românesc.

24 martie 2017 este o zi de sărbătoare la Radio România Muzical: între orele 7.00 și 19.00 programul cuprinde exclusiv lucrările muzicale propuse de ascultătorii săi, precum și mesajele transmise de aceștia:

“V-am descoperit întâmplător, în urmă cu câțiva ani buni, având de parcurs mulți kilometri zilnic și într-adevăr v-ați dovedit a fi mai mult decât un prieten. Nu am avut nicio educație muzicală, poate dragoste pentru muzica bună. Cu vremea însă, ascultându-vă zilnic, am început să-mi dezvolt cunoștințele și să-mi rafinez gusturile în materie, mi-am creat propria colectie de CD-uri. Tot datorită Dumneavostră am descoperit Sala Radio. Instrumentiști valoroși, dirijori celebri, repertoriu inspirat…. Sunt ingredientele pentru concerte de talie internațională. Eu sunt profesor universitar și predau o disciplină ce ține de științele exacte. In fiecare semestru merg împreună cu studenții de la anul întâi la un concert la Sala Radio și este o experiență deosebită. Mi-ați deschis mintea și mi-ați luminat viața. Vă mulțumesc! La sărbătoare mare, vă doresc tuturor celor care lucrați în această minunată echipă multă sănătate și putere pentru a vă menține acest statut de creator de valori autentice!” – Aureliana Roman, București

“Spune-mi, ce vrei să fii: obiect sau subiect? Dacă vrei să fii subiect, trebuie să-ți găsești vocația, să ai viziune și să fii cult. Vocația prin excelenta a RRM este să formeze oameni culți și emancipați, deci te ajută să fii subiect.” – Radu Burlacu, Bucure;ti

“Radio România Muzical este postul de radio alături de care îmi petrec, zilnic, cele mai frumoase clipe. Vă felicit pentru emisiunile pe care le realizați cu atâta pasiune și profesionalism! Proiectul „Asculta 5 minute de muzica clasică” este minunat si oferă copiilor șansa extraordinară de a asculta și a iubi, mai apoi, muzica de factură cultă. Cred cu tărie că amprenta pe care o lasă audițiile în sufletul copiilor este puternică și contribuie la dezvoltarea personalității lor! La mulți ani, Radio România Muzical!” – Simona Manea, Sibiu

“Nu îmi plac mesajele siropoase sau sforăitoare. Stiu doar că Radio România Muzical îmi dăruiește zilnic bucurie și seninătate”. – Costin Călărașu, Ploiești

“La mulți ani cu sănătate, bucurii și multe realizări. Să ne trăiți că trebuiți!” – Ioan Donisa, Alba Iulia

“Celui mai bun canal media din România, pentru autenticitate și profesionalism, pentru cei mai buni realizatori, mai pasionați și mai dăruiți, pentru aportul continuu adus culturalizării și educației românilor, pentru plusvaloarea adusă zilnic în viața noastră și respectul valorilor adevărate, respectul și recunostința mea, felicitări fără număr, împliniri și succese, și mulți, mulți ani de dăinuire! Trăiască muzica adevărată!” – Călin Valerica, Ștefănești, județul Argeș

“După 20 de ani, sunt tot printre-ai voștri fani! Pot să spun, fără să exagerez, că Radio România Muzical este soundtrack-ul filmului vieții mele care mă îmbogățește cultural și spiritual! Cred că peste 20 de ani voi spune aceleași cuvinte, fiindcă vocabularul e prea sărac pentru a rosti miile de mulțumiri din inimă!” – Lavinia Stoian, Bolintin Deal, județul Giurgiu

“I listen to Radio Romania Muzical every day via live streaming on my Mac laptop. Great programming. Congratulations! La multi ani!!!” – Victor Hickman, Berkley, Michigan, Statele Unite ale Americii

Ziua de 24 martie se încheie cu o seară specială propusă de Orchestra Națională Radio, dirijorul Cristian Măcelaru și pianista Alexandra Dariescu, un concert transmis în direct de la ora 19.00, dedicat aniversării Radio România Muzical. Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanți dirijori români cu activitate la nivel internațional, și pianista Alexandra Dariescu, una dintre cele mai bine cotate muziciene de origine română care activează în Marea Britanie, au ținut să fie alături de Radio România Muzical la această aniversare, într-un program ce conține Concertul nr.2 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov și Simfonia a IV-a de Anton Bruckner.

Sărbătoarea continuă și în zilele următoare, pentru că 25 și 26 martie, de la ora 10.30, pot fi ascultate înregistrările recitalurilor aniversare Radio România Muzical 20 susținute la Muzeul Național Cotroceni de violonistul Alexandru Tomescu (16 martie) și de pianista Luiza Borac (23 martie).

Majoritatea filarmonicilor și teatrelor de operă din România au dedicat concertele și spectacolele din săptămâna 20-26 martie aniversării Radio România Muzical, marcând astfel importanța acestui post de radio în peisajul muzical românesc.

La mulți ani, Radio România Muzical!

Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997, în București. În ultimii 20 ani, s-a impus ca un reper al calității în peisajul media și cultural; a rămas, de asemenea, unicul post de radio românesc clasic, jazz & more. 24 ore pe zi, Radio România Muzical promovează marile valori ale creației românești și universale, în interpretări de marcă, românești și străine. Radio România Muzical este unicul post de radio unde pot fi ascultate, de exemplu, creațiile lui George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora sau înregistrări realizate de Radu Lupu, Dan Grigore, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Sergiu Celibidache.

Radio România Muzical este conectat la realitățile scenelor de concert internaționale prin concertele pe care le preia, în direct sau înregistrat, prin rețeaua Uniunii Europene de Radio. La Radio România Muzical pot fi ascultate în direct spectacole puse în scenă la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Covent Garden din Londra, alături de concerte din marile festivaluri de la Salzburg, Lugano, Lucerna sau evenimente memorabile, așa cum a fost, în ianuarie 2017, concertul de deschidere a complexului Elbphilharmonie de la Hamburg.

Radio România Muzical pune la dispoziția partenerilor săi din Uniunea Europeană de Radio evenimente care au loc în România, unele special organizate pentru stagiunile Uniunii Europene de Radio, așa cum a fost festivalul “București, oraș al muzicii” din anul 2007.

Radio România Muzical este un promotor al tinerilor muzicieni români de valoare. În 2013, la propunerea Radio România Muzical, violonistul Răzvan Stoica a participat și a și câștigat concursul New talent de la Bratislava, o rampă de lansare în viața internațională de concert. Alți tineri muzicieni propuși de Radio România Muzical la concursul Concertino Praga au obținut de-a lungul anilor importante premii. Printre aceștia: violonista Alexandra Bobeico – premiul I (2013), violoncelistul Cornelius Zirbo – premiul al II-lea (2016), violonista Mălina Ciobanu – mențiune (2016), pianistul Cadmiel Boțac – mențiune (2013).

Radio România Muzical transmite în direct și înregistrează cele mai importante evenimente muzicale românești: de la Festivalul internațional George Enescu, la Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român, dedicată tinerilor muzicieni.

Radio România Muzical este organizator al unor evenimente aparte în peisajul cultural românesc: de la Festivalul “Dinu Lipatti” din 1999, unde printre protagoniști a figurat celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, la “Zilele Lipatti” din 2010 și stagiunile de concerte organizate în 2014 și 2015 la Muzeul Național Cotroceni.

Din 2010, Radio România Muzical a organizat pentru prima dată proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spații neconvenționale. Astăzi, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este unul dintre principalele proiecte culturale Radio România, desfășurat pe două paliere: în spații neconvenționale (mall-uri, hipermarketuri, librării, muzee, sedii de firme, magazine de mobilă și bricolaj) și în școli.

În 2013, Radio România Muzical a organizat prima ediție a proiectului “Votează discul de muzică clasică al anului”. Interpreții discurilor câștigătoare din ultimii 4 ani sunt: violoncelista Laura Buruiană și pianistul Ferenc Vizi (2013), pianista Alina Azario (2014), pianista Raluca Știrbăț (2015), violonistul Alexandru Tomescu (2016).

Radio România Muzical poate fi ascultat în prezent pe două frecvențe: 104.8 FM (București) și 97.6 FM (frecvență regională), ca și pe stream-ul live de pe site-ul www.romania-muzical.ro și prin aplicațiile IOS și Android. Pe site-ul www.romania-muzical.ro sunt disponibile o arhivă audio extinsă de emisiuni, cronici, interviuri, știri, alte 7 stream-uri on demand.