Regizorul Cristi Puiu, trupa Byron şi scriitorul Radu Cosaşu, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2017

Luni, 20 martie, în eleganta sală a Teatrului Odeon, Radio România Cultural a premiat excelenţa în cultură, în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Prezentat de Daniela Ivanov şi Dragoş Muscalu, gazde ale emisiunilor matinale ale postului, show-ul a avut multe momente emoţionante, dar şi inedite, precum cel de laudatio al lui Victor Rebengiuc pentru colegul şi prietenul său, Ion Caramitru, laureat al Premiului de Excelenţă.

Spectacolul a fost urmărit de ascultătorii Radio România Cultural în direct on air, dar şi online pe www.radioromaniacultural.ro, iar momentele artistice au fost asigurate de Adrian Nour Project.

Premiile pe secţiuni

Premiul pentru Poezie a ajuns la Svetlana Cârstean pentru volumul Trado, scris împreună cu poeta suedeză Athena Farrokhzad şi apărut la editura Nemira.

Premiul pentru Proză i-a fost înmânat lui Radu Cosaşu, de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, pentru volumul Viaţa ficţiunii după o revoluţie, apărut la Editura Polirom.

Premiul pentru Teatru i-a revenit regizorului Bobi Pricop şi echipei sale, pentru spectacolul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii după Mark Haddon, producţie a Teatrului Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti.

Premiul pentru Film i-a fost înmânat regizorului Cristi Puiu, pentru filmul Sieranevada.

Premiul pentru Arte plastice i-a fost decernat lui Alexandru Antik, pentru expoziţia Viziuni în întuneric, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, alături de publicarea cărţii de artist Alexandru Antik, Inventar (Editura Vellant, Bucureşti).

Premiul pentru Ştiinţe a ajuns la Aurora Simionescu, doctor în astrofizică, profesor asociat la Agenţia Spaţială Japoneză, JAXA, pentru că este prima persoană non-japoneză numită într-o poziţie în cadrul acestei instituţii.

Premiul pentru Muzică a fost oferit trupei Byron, care a împlinit 10 de ani de la fondare. Este trupa care, la capitolul muzică românească, susţine cel mai bine capitalul de muzică difuzabil la Radio România Cultural. În anul 2016 a lansat albumul aniversar Eternal return.

Premiul pentru Educaţie a fost obţinut de Bursa de Valori Bucureşti pentru lansarea online a unei platforme extinse de educaţie financiară: www.fluentinfinante.ro.

Premiul pentru Proiecte culturale şi festivaluri a ajuns la organizatorii Gărâna Jazz Festival, probabil cel mai apreciat şi aşteptat eveniment cu muzică jazz din ţară şi unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est. În 2016 a sărbătorit 20 de ediţii.

Au fost acordate şi trei premii speciale:

Premiul de Excelenţă i-a fost decernat actorului Ion Caramitru.

Premiul Lux Mundi i-a revenit producătoarei Ada Solomon.

Premiul In memoriam Iosif Sava i-a fost acordat acordat pianistei Alexandra Dariescu.

A XVII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon.

Înregistrarea evenimentului va fi difuzată de TVR 3, coproducătorul galei, duminică 26 martie, de la ora 17:00.