Lucrările de restaurare a Sfântului Mormânt din Ierusalim s-au încheiat

Lucrările de restaurare a Sfântului Mormânt din Ierusalim s-au încheiat. Biserica Sfâtului Mormânt se redeschide pentru pelerinii şi vizitatorii din întreaga lumea. Corespondentul nostru, Dragoş Ciocîrlan, transmite.

Reporter: Lucrările au fost întârziate din cauza unor dezacorduri între principalele biserici care îşi împart responsabilităţile la Locul Sfânt. Un acord negociat cu mare atenţie între principalele comunităţi creştine din Ierusalim, Patriarhia Ortoxă Greacă, Ordinul Franciscan şi Patriarhia Armeană a dechis calea pentru restaurarea  Sfântului Mormânt, care a costat două milioane de dolari. Directorul ştiinţific al proiectului, Antonia Moropoulou, de la Universitatea Tehnică din Atena, a declarat că toată structura avea nevoie de consolidare şi conservare.

Samuel Agohian, unul dintre liderii Patriarhiei Armene, spunea că datorită autorităţilor israeliene se restaurează Locul Sfânt. Dacă guvernul israelian nu se implica, nimeni nu ar fi făcut nimic. După cutremurul din 1927, autorităţile britanice au construit un schelet metalic pentru a susţine structura. Anul trecut, în 26 octombrie, placa din marmură care acoperă Mormântul a fost ridicată cu grijă pentru a nu se fisura. Timp de 60 de ore, Mormântul lui Iisus a rămas deschis. Doar câţiva preoţi, cercetători şi ingineri au putut privi înăuntru şi nu sunt şanse ca cineva să mai vadă curând Mormântul deschis./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 martie