Un birou de legătură NATO va fi deschis în luna iunie la Chişinău

Un birou de legătură NATO va fi deschis în luna iunie la Chişinău, în ciuda opoziţiei preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a precizat astăzi premierul moldovean Pavel Filip. El speră că preşedintele Dodon a înţeles că cele mai multe activităţi de instruire ale militarilor moldoveni au loc în afara Republicii Moldova şi că nu se va mai opune participării acestora la exerciţiile organizate cu sprijinul partenerilor din Alianţa Nord-Atlantică.
Pavel Filip: Republica Moldova este o ţară parlamentară şi desigur că deciziile importante se iau la Guvern şi Parlament. În acelaşi timp, instituţia preşedintelui, preşedintele ţării este şi comandantul suprem al Armatei. Am avut această situaţie mai puţin plăcută când Armata naţională nu a putut participa la aplicaţiile militare care au avut loc în România, pe dimensiunea NATO. În acelaşi timp vreau să vă spun că noi am reuşit să semnăm un acord cu NATO şi, în luna iunie, la Chişinău va fi deschis un oficiu de legătură NATO.
Realizator: Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a interzis militarilor moldoveni să ia parte în luna februarie la un exerciţiu desfăşurat pe teritoriul României la care participau militari români şi americani. Atitudinea sa a fost catalogată drept „neprietenoasă” la adresa României şi Statelor Unite, de către ambasadorii român şi american de la Chişinău./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 martie