FEMINA INVICTA – arta feminină în favoarea victimelor violenței domestice

Asociația Anais și Galeriile Carol organizează vineri, 31 martie, ora 20, în Bd. Carol Nr. 59, un eveniment caritabil al cărui scop este strângerea de fonduri pentru Casa Invicta – Centrul de primire, în regim de urgență, a victimelor violenței domestice din București și zonele limitrofe.

După vernisajul, din 16 martie, al expoziției în care sunt prezentate câteva zeci de lucrări ale unor artiste românce din diverse generații (pictură, grafică, sculptură, tapiserie, tehnică mixtă), organizatorii cheamă iubitorii de artă să liciteze pentru cele 14 lucrări donate de cele 14 artiste care au răspuns apelului din luna februarie. Lucrările vor fi licitate fără strigare (silent auction). Banii strânși din donația recomandată pentru intrarea la eveniment (50 de lei), respectiv din vânzarea lucrărilor donate vor reveni integral Asociației Anais.

“Trăim încă într-o societate în care bătaia e ruptă din rai, iar bărbatul ţi-a dat o palmă pentru că te iubeşte. Este o problemă care ţine de toleranţa comunităţii faţă de violenţa împotriva femeilor, faţă de violenţa domestică, de lipsa unei reţele sociale de sprijin, de precaritatea informaţiilor şi a serviciilor de suport”, spune Oana Băluță, conferenţiar universitar, una dintre cele mai puternice voci feministe din România.

“Efectele pe termen lung sunt devastatoare. Fără ajutor de specialitate, acea femeie care a fost victima violenţei domestice nu va învăţa să trăiască, din nou, frumos, echilibrat şi armonios printre oameni. Rezultatele încep să se vadă după câteva luni, dar asta nu înseamnă că problemele s-au rezolvat. E nevoie de timp pentru a reconstrui o lume care a fost dărâmată din temelii.” – Ligia Moise, psiholog.

“Ideea acestui centru a fost rezultatul unei munci în echipă. Atunci când legea 217/2003 s-a modificat şi, pentru prima oară în legislaţia noastră, a fost introdus ordinul de protecţie, a fost momentul în care noi am putut să facem ceva concret pentru aceste femei, şi anume să le asistăm în instanţă şi să le oferim consilierea juridică necesară completării ordinului de protecţie. Lucrurile au evoluat şi acum suntem în momentul în care înfiinţăm Casa Invicta, primul centru de primire în regim de urgenţă destinat victimelor violenţei domestice.” – Carmen Nemeş, Asociația Anais.

„Propunerea Anais ne-a bucurat sincer, pentru că valorile noastre includ nu doar responsabilitatea socială a agenților economici, ci și respectul femeii ca egală a bărbatului. A fost o provocare pentru noi, apoi, să găsim artistele care să treacă peste orgoliile personale în a-și asocia numele cu o expoziție eclectică și să vadă scopul final al demersului nostru – strângerea de fonduri pentru o cauză arzătoare. Suntem mândri de mixul de artiste la care am ajuns – îl considerăm unul valoros – și suntem optimiști că vom reuși ce ne-am propus.” a declarat Marian Enache, manager Galeriile Carol.

Cele 14 artiste care au răspuns invitației organizatorilor de a participa la acest dublu eveniment într-o dublă calitate – de expozante și donatoare de lucrări de artă pentru strângerea de fonduri la evenimentul caritabil din 31 martie – sunt:

Livia Bălan

Oana Bîrsan

Iulia Deme

Marinela Dumitrescu

Constantina Dumitru

Mirela Iordache

Eugenia Mangra

Linda Saskia Menczel

Mihaela Mihalache

Andreea Rus

Ruxandra Socaciu

Raluca Șerban

Cornelia Tersanszki

Mirela Ungureanu.

Artiștii care au răspuns pozitiv și care vor oferi, pro bono, participanților momente muzicale în timpul evenimentului, sunt:

Blue Noise

Hot Casandra

Rute Muzicale String Quartet

Mădălina Petre.

Pentru detalii legate de cele două evenimente, vă rugăm să contactați pe:

Oana Bîrsan

Manager de Proiect

0745 093 191

oana.birsan@yahoo.com

sau

Marian Enache

Manager Galeriile Carol

0723 669 336

comunicare.galeriilecarol@gmail.com

Echipa de proiect mai include pe Carmen Nemeș (avocat consultant) și Ligia Moise (psihoterapeut) din partea Asociației Anais, respectiv Diana Joicaliuc, jurnalist.

Pagina de facebook a evenimentului este aici.

Despre Anais și Casa Invicta

Asociaţia Anais vine în sprijinul celor care nu se pot apăra singure, oferind victimelor violenţei domestice: consiliere şi asistenţă juridică gratuită, sprijin în vederea obţinerii ordinelor de protecţie, găzduire în condiţii de siguranţă, servicii de informare şi reintegrare socială.  Pentru a putea gestiona complet cazul unei victime, este necesară înfiinţarea unui centru de primire în regim de urgenţă destinat victimelor violenţei domestice, cu program 24/24.

În acest moment centrul, având sediul în Bucureşti, este utilat, iar proiectul se află în faza de licenţiere. Având o capacitate de 16 locuri (8 femei si 8 copii), centrul va asigura găzduirea în regim de urgenţă imediată pentru o perioadă determinată, programul de lucru urmând să fie non-stop pentru ca preluarea cazurilor să se poată face indiferent de oră.

Ca urmare a încheierii unui protocol de colaborare public-privat între Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) şi Asociaţia ANAIS serviciul social de primire în regim de urgenţă a victimelor violenţei domestice îşi va desfăşura activitatea în incinta spaţiului pus la dispoziţie de ANES.

Costurile aproximative ale funcţionării centrului timp de 12 luni în regim nonstop pentru un numar estimat de 300 de beneficiari (femei şi copiii care le insoţesc) sunt de 500.000 de lei. Pentru ca acest centru să funcţioneze e nevoie în primul rând de un personal de specialitate (asistenţi sociali, psiholog, îngrijitori, asistenţă medicală, medic), beneficiarilor (femei şi copii) să li se ofere un kit de igienă, medicamente, hrană, articole de îmbrăcăminte, decontari transport, analize , investigaţii.

Mai multe despre activitatea Anais puteți afla accesând www.asociatia-anais.ro/.

Despre Galeriile Carol

Cu zeci de ani în urmă, la doar câteva sute de metri de clădirea care azi găzduiește Galeriile Carol, se afla una dintre ariile emblematice ale orașului București: Târgul Moșilor. Spațiu mai degrabă proto-urban, în care negoțul de tip medieval se grefa pe formele unui capitalism aproape la fel de incipient ca regalitatea ce ne dă nume, acest areal eminamente comercial își propagă spiritul în trade art-ul post-modern al proximităților, implicit și în Galeriile Carol.

Așa cum noi facem astăzi art safari, cei care au clădit și populat această zonă citadină făceau, până mai ieri, goods safari. (Lista notorie a lui Caragiale este, dacă nu exhaustivă, definitorie.) Ce credem că au în comun aceste locuri este experiența curiozității și a cunoașterii, a căutării și întâlnirii cu cel puțin un necunoscut și mereu cu Necunoscutul: fiecare ieșire în târgul acesta însemna revederea banalului într-o formă nouă și a extraordinarului în forme bizare, intrigante, poate înspăimântătoare, dar întotdeauna memorabile. Nu vă promitem (în caz că v-ar fi tentat) întâlniri „cu sufletul la gură” în Galeriile Carol, dar ne-am propus să vă dăm, cu fiecare expoziție sau eveniment, ocazia de a vă felicita pentru vizitare.

Mai multe despre Galeriile Carol puteți afla de pe pagina de facebook a spațiului expozițional.