2017. március 28

A TAROM helyzetéről tárgyaltak a Victoria palotában

Sorin Grindeanu miniszterelnök a Victoria palotában Răzvan Cuc szállitásügyi miniszterrel és Eugen Davidoiu, a Tarom új vezérigazgatójával a legnagyobb román légitársaság helyzetéről tárgyalt. A négy évi magán menedzselés után a TAROM több, mint 65 millió euró veszteséget könyvelt el. A Romániában jelenlevő légitársaságok szerint összeállitott ranglistán a román légitársaságot két diszkont társaság előzte meg, igy a TAROM a második helyet is elveszitette. A Tarom flottája 21 repülőgépből áll, de ebből csak 19 működik, mivel kettő javitás alatt áll.Răzvan Cuc a miniszteri tárca átvétele után a TAROM kereskedelmi zárlatának elemzését, valamint az emlitett két Airbus gépet helyettesitő két hosszújáratú repülgép ez év végéig való megvásárlására vontakozó tanulmány elkészitését kérte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Toader Tudorel igazságügyi miniszter kedden Brüsszelbe látogat

Toader Tudorel igazságügyi miniszter kedden ismét Brüsszelben lesz, ahol Frans Timmermans-al, az Európai Bizottság alelnökével folytat megbeszélést és részt vesz az uniós tagállamok igazságügyi- és belügyminisztereinek tanácsán.Mint ismeretes, a román igaszágügyi miniszter Vera Jurova igaszágügyi európai biztossal sorrak került múlt heti, brüsszeli találkozóján megerősitette, hogy mandátuma egyik fő prioritása a román igazságszolgáltatás terén elrendelt Együttműködési és Ellenörzési Mechanizmus megszüntetése, illetve a román börtönök körülményeinek javitása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Szerdán értékelik ki Románia főügyésze és a DNA vezető ügyésze által kifejtett tevékenységet

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán közli Románia főügyésze és a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) vezető ügyésze által kifejtett tevékenység kiértékelését. Mint mondotta, a két ügyész munkájának kiértékelését jómaga kezdeményezte azt követően, hogy az Alkotmánybiróság megállapitotta, hogy a DNA túllépte hatéskörét a 13. számú sürgösségi kormányrendelet kapcsán inditott kivizsgálásban.Tudorel Toader hétfőn mintegy orát tárgyalt a Laura Codruţa Kövesivel, a DNA vezető ügyészével, az igazságügyi minisztérium székházában. A találkozó végén Kövesi kijelentette, hogy nincs amiért lemondani tisztségéről, mivel mindig helyesen cselekedett. Az igazságügyi miniszterrel ugyancsak hétfőn, a minisztérium székházában, megbeszélését folytatott Hans Klemm amerikai nagykövet is, aki támogatásáról biztositotta Tudorel Toadert a jogállam konszolidálásért tett erőfeszitésekben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

A tavaly csökkent a nyugdijasok száma

A tavaly a nyugdijasok száma 49 ezerrel csökkent, ami azt jelenti, hogy jelenleg számuk 5.250.000-nek felel meg. Az aktív dolgozók és a nyugdíjasok aránya továbbra is 9:10-hez. Ezzel egyidőben zsugorodott a foglalkoztatások aránya is. A 20 és 64 közötti életkorú munkavállalók száma 66,5%-ra zuhant, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal által kedden nyilvánosságra hozott adatokból.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Nagy-Britannia négy katonai repülőgépet küld Romániába légirendészeti szolgálat tejesitésére, a NATO déli szárnyán

Nagy-Britannia négy, Typhoon tipusú katonai repülőgépet küld Romániába légirendészeti szolgálat tejesitésére, a NATO déli szárnyán. Az új,  Multi Role tipusú katonai repülőgépeket a Mihail Kogălniceani katonai támaszponton sorakoztatják fel, májustól négy hónapon át, közölte Michael Fallon brit védelmi miniszter. Az információt a bukaresti védelmi minisztérium is megerősitette. A britek együtt fognak dolgozni a román pilotákkal a Fekete-tenger fölötti légtér biztonságának szavatolása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Andrei Demeny