PREMIANȚII FĂRĂ PREMII – ediția 125

Întâlnire cu fata care și-a transformat pasiunea în profesie

Andreea Renges s-a alăturat instructorilor de dresaj din Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu în anul 2006 şi, în ciuda faptului că era singura femeie instructor din România, a reuşit să se impună prin pasiune, dedicaţie şi perseverenţă printre colegii săi bărbaţi. La Centrul Chinologic, Andreea, alături de colegii de la Catedra de Dresaj, participă la selecţionarea atentă a viitorilor câini poliţişti, ţinând cont de aptitudinile fiecăruia şi având în vedere specializările ulterioare ale acestora: detectare stupefiante, detectare explozivi, prelucrare urme, salvarea victimelor de sub dărâmături, pentru descoperirea rămăşiţelor umane sau pentru protecţie și intervenţie. Ea este următoarea invitată a campaniei „Premianții fără premii”. A promis că va oferi și o demonstrație celor prezenți din ceea ce înseamnă munca ei la Centrul Chinologic de la Sibiu.

Andreea Renges pregătește sute de câini pentru a detecta droguri, bombe sau infractori. Pasionată de câini din copilărie, polițista în vârstă de 34 de ani s-a angajat la Centrul Chinologic din Sibiu în  anul 2006l. La concursul de admitere a fost singura femeie care s-a încumetat să dreseze labradori sau ciobănești și nu s-a lăsat intimidată de contracandidați. „Am dat la examen probele standard și am avut si o probă practică. M-au bagat într-un țarc cu trei câini și am făcut o prindere cu manșonul. Totul a ieșit bine și m-au angajat”, a declarat Andreea. La Centru, treaba tinerei este să-i învețe pe cei doi membri ai cuplului chinotehnic, conductorul și câinele, să lucreze împreună. „Fiecărui polițist i se repartizeaza câte un câine și eu trebuie să-l obișnuiesc cu orașul, zgomotul și altele. În același timp trebuie să inițiez și politistul pentru a putea lucra cu el. De obicei, nu sunt probleme”, mai spune Andreea.

Andreea Renges şi ciobănescul belgian Malinois alcătuiesc o echipă care, în anul 2010, a adus Poliţiei Române şi Centrului Chinologic Sibiu un capital de imagine mediatică nemaiîntâlnit. În urma rezultatelor excepţionale obţinute la Campionatele Naţionale şi Internaţionale de Dresaj al câinilor poliţişti, la Campionatele Naţionale şi Internaţionale civile de dresaj destinate câinilor sportivi, prin participarea la o multitudine de demonstraţii de dresaj, unde a reuşit să ducă dresajul canin la rang de artă, acest cuplu chinotehnic a schimbat în mintea tuturor celor care au văzut aceste demonstraţii pe viu sau preluate de toata mass-media românească şi străină, percepţia despre câinele poliţist şi utilitatea sa ca instrument preţios în munca de poliţie. Anul 2010 i-a adus Andreei satisfacţii profesionale şi recunoaşterea eforturilor şi muncii depuse până în prezent. Astfel, după un scurt stagiu de pregătire cu o unitate aeropurtată a Inspectoratului General de Aviaţie, Andreea a participat la trei demonstraţii publice, în cadrul cărora a fost coborâtă dintr-un elicopter, prin troliere, de la o înălţime de aproximativ 50 m, împreună cu câinele; ajunsă la sol, a folosit câinele pentru reţinerea şi imobilizarea unei persoane „periculoase”. Exerciţiul în sine a fost primul de acest gen desfăşurat vreodată în România și a implicat riscuri mari şi multe emoţii, atât poliţistei, cât şi câinelui. Aprecierile celor prezenţi şi mediatizarea la nivel naţional şi internaţional a acestor acţiuni a scos încă o dată în evidenţă profesionalismul, curajul şi abnegaţia acestei tinere poliţiste.

„Pot spune că meseria nu am furat-o din țară, ci de la multe stagii de pregătire în afară, mai mult, pot spune sunt o persoană autodidactă căreia îi place să experimenteze până în momentul în care lucrurile ies perfect”, ne-a mai spus Andreea.

Blondă şi extrem de feminină, Andreea te întâmpină cu un zâmbet cald, cu emoţii şi cu foarte multă modestie, atunci când vorbeşte despre performanţe care fac cu siguranţă invidios orice bărbat care lucrează în domeniu. „Povestea de dragoste” dintre Andreea şi meseria care a devenit parte din sufletul ei a început în 2006. Vă propunem să ne întâlnim cu această fată minunată și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă prin eforturile sale profesionale. Sâmbătă, 01 Aprilie 2017, ora 11.00, doamna Andreea Renges vine să o întâlnim. Aveți ocazia să o priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piața Victoriei.

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.